• Početna>
  • Vesti>

Sava Janjić: Rešavanje sudbine nestalih od najveće važnosti za pomirenje i stabilnost regiona

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je da je rešavanje sudbine nestalih lica na Kosovu od najveće važnosti za pomirenje i stabilnost šireg regiona. Ovakav stav pozdravili su iz američke ambasade na Kosovu.

“Rešavajnje sudbine nestalih lica, tokom sukoba na Kosovu i nakon toga, je od najveće važnosti za pomirenje i stabilnost šireg regiona. Moramo izbegavati neodgovorne izjave koje povređuju osećanja drugih, ako želimo da poboljšamo život svih građana Balkana”, poručio je Janjić u poruci na Tviteru.

Ovakav stav su podržali iz ambasade SAD na Kosovu.

“Pozdravljamo poziv oca Save na odgovoran dijalog i zajednički rad na rešavanju sudbine nestalih osoba”, poručili su, takođe na Tviteru, iz američke ambasade u Prištini.

Vlasti u Prištini, lokalne i međunarodne nevladine organizacije, tvrde da je tokom sukoba na Kosovu (1998-1999) ubijeno i nestalo više od 13.500 ljudi. Ove brojke, koje je objavio Fond za humanitarno pravo na Kosovu, koriste kao konačne i kosovske institucije.

Po ovim podacima, i danas, više od 21 godine nakon završetka sukoba na Kosovu, 1.647 osoba se smatra nestalima. Od toga oko 420 Srba.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još