• Početna>
  • Vesti>

Jovanović: Tači pribegava očajničkim potezima zbog haške optužnice i pravi račun bez krčmara

Odlikovanjima za američkog predsednika Donalda Trampa i druge američke zvaničnike, predsednik Kosova Hašim Tači hvata se za slamku spasa, pošto zna da mu predstoji poziv Specijalnog suda sa punom optužnicom, rekao je za Kosovo Onlajn bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović.

“Tači pokušava da odobrovolji stranu koja je omogućila proglašenje tzv. nezavisnosti Kosova. Ali, Tači je formalno još uvek predsednik Kosova, što zemlja koja je stvorila tu državu i prva je prznala mora formalno da uvažava“, rekao je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, to jeste očajnički potez, ali ne mora da znači da postoji neka povreda formalnih pravila igre.

“Ako je Grenel primio odlikovanje, on samo simulira da poštuje formalna pravila igre. Jer Tači je i dalje predsednik, iako načet pozivanjem na saslušanje kao osumnjičeni, ali još je, pravno posmatrano, predsednik u punom formalnom kapacitetu. Tek kada optužnica stupi na snagu on podnosi ostavku ili ga smenjuju“, ukazao je Jovanović.

On navodi da je “kosovska ekipa prilično zbunjena time što izostaju oni koji su ih doveli na vlast i neizvesno je da li će ponovo da dođu na vlast“. 

“Zbog te neizvesnosti i nedoumice oni pribegavaju očajničkim potezima, da se pribiju uz sadašnju administraciju ne bi li zadobili neku, makar minimalnu naklonost od nje i na taj način sačuvali ono što su do sada nelegalno dobili. Ali to je račun bez krčmara“, kaže Jovanović.

Bivši šef diplomatije dodaje da, međutim, iznenadni sastanak Hašima Tačija sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ali i ponašanje američkih zvaničnika u vezi sa primanjem odlikovanja, može da uputi da oni možda znaju nešto više.

“Nije nemoguće da oni znaju nešto više. Da će ta optužnica pod pritiskom ko zna kojih instanci i ličnosti na kraju ipak da bude ublažena, odnosno povučena. Odnosno, da bi Tači, iako načet sudskim postupkom, ipak ostao dok se ne sagleda rezultat izbora u Americi. To može da znači da je nevidljiva strana upoznata sa činjenicom da će taj sud sam i pod pritiskom određenih krugova, ipak korigovati svoj početni stav i možda stornirati optužnicu, ili produžiti na neizvesno vreme njeno stupanje na snagu“, kaže Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, taj sud je problematičan od početka, jer ga je formirala Amerika i glavni ljudi koji rade u njemu su Amerikanci.

“Imamo iskustvo sa Haškim tribunalom koji je bio pod strahovitim stranim uticajima iz jednog jedinog pravca, Zapadnog pravca. I ovaj sud pet godina nikako nije mogao da krene u akciju, a u međuvremenu dokazi blede i postaje sve problematičnije hoće li moći da dokažu to što je u početku bilo prikupljeno. Od početka je taj sud bio previše spor i nedovoljno jasan u svojim potezima. Tek sad u poslednje vreme počeo je sa pozivanjem pojedinih, ali iza toga nije usledio nijedan sudski proces. To može da znači i umaranje javnosti da bi se stvar polako mogla predati zaboravu“, zaključio je Jovanović.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još