U pet gradova raste broj zaraženih, Kisić: Ovo dugo traje, ne smemo da izgubimo strpljenje

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 33.735 ljudi, a od posledica zaraze preminula je 751 osoba. Ukupno je testirano 1.147.039 uzoraka.

Troje u čačanskoj bolnici

Na svim odeljenjima Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su tri pacijenta.

U protekla 24 časa otpuštena su dva pacijenta.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je pet pacijenata, od kojih su četiri prva pregleda.

Kisić: Izuzetno povoljna situacija, moramo tako da je zadržimo

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić rekla je za RTS da je “Batut” krovna institucija za javno dravlje u zemlji, u koji dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

“Mi o tome redovno pišemo izveštaje, tako je bilo i prethodnih decenija o zaraznim bolestima. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka, kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu”, napominje epidemiolog i član Kriznog štaba.

Kada je reč o epidemijskog situaciji i brojkama koje pristužu svakodnevno, Kisićeva ukazuje da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata kao i koliki je broj osoba na respiratoru, sa najtežom kliničkom slikom.

Takođe, dodaje, bitno je i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapacitet kako bi se reagovalo na vreme.

Ističe da je epidemijska situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope. Navodi da predstoji zimski period kad je sezona i drugih respiratornih infekcija.

“Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo da se dozvoli zaraza i širenje infekcije”, istakla je Darija Kisić.

Izvor: RTS

Comments