• Početna>
  • Vesti>

Koncertom braće Teofilović, u Prizrenu počeo peti “Medimus”

Nastupom braće Teofilović, večeras je u Prizrenu počeo peti Festival srednjovekovne muzike “Medimus” koji organizuju Dom kulture “Gračanica“, Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Fondacija Sveti Arhangeli. U dvodnevnom programu ovogodišnjeg festivala, koji se zbog epidemiološke situacije umesto u atrijumu crkve Svetog Đorđa, održava u porti manastira Sveti Arhangeli, pored braće Teofilović, učestvuju i orkestar srednjovekovne muzike “Medimus”(XIII i XIV vek), Hor prizrenske Bogoslovije i dramska umetnica Marija Bergam, koja je i otvorila program rečima Cara Dušana, napisanim u Zakoniku 1349. godine

Tokom trajanja festivala, takođe u porti manastira Svetih Arhangela, biće izložene umetničke slike, nastala na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji “Jesen u Prizrenu” koja se u carskom gradu održava već pet godina, u organizaciji Doma kulture Gračanica.

Prisutne je u ime domaćina, pozdravio umetnički direktor festivla prof. Darko Karajić.

“Zbog okolnosti koje su zadesile ceo svet, nažalost morali smo da festival malo pomerimo. Srećom, uspećemo da ga održimo. Trebalo je da bude više izvođača, da traje tri dana i to je uvek poslednja nedelja u avgustu. Sticajem okolnosti, ove godine će trajati dva dana” rekao je Karajić i zahvalio svima koji su i pored loših epidemioloških uslova došli da podrže ovu muzičku svetkovinu.

Inače, festival se održava uz potpuno poštovanje svih epidemioloških mera.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Festival Medimus, možete pratiti u živom prenosu, na Fejsbuk stranici Doma kulture Gračanica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: OGNJEN KARABEGOVIĆ, https://ravnododna.com/ arhivska fotografija

Comments

Pročitaj još