U Prizrenu sutra počinje peti “Medimus”

Dom kulture „Gračanica“, Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Fondacija Sveti Arhangeli organizuju peti međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“.

„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. Prošlih godina učestvovali su Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl „Muzika Profana“ iz Mađarske, Ansambl „Renesans“, Ansambl „Minstrel“ iz Dubrovnika i dr. Dobitnik je nagrade „Muzika Klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.

„Srbi Prizrenci su imali potrebu da ožive i probude svoj grad. Želimo da ovaj prostor udahne staru ili ranu muziku u novom izvođenju. Muzičari, novinari i gosti smešteni su u konaku Svetih Arhangela, tu žive po manastirskim pravilima, tu se vide zajednica, osmesi i radost“ – rekla je dr Aleksandra Novakov ispred organizacije festivala.

Festival će se ove godine održati u porti manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena 3. i 4. oktobra, jer poluzatvoreni prostor Atrijuma Hrama Svetog Spasa, gde je festival održavan u protekle četiri godine, zbog primene epidemioloških mera nije pogodan za izvođenje programa ovog tipa.

Učesnici ovogodišnjeg festivala su:

Subota 3. oktobar 2020. godine

Braća Teofilovići u 18 časova

Gost večeri Marija Bergam, dramska umetnica

Nedelja 4. oktobar 2020. godine

Internacionalni ansambl „Medimus“ u 18 časova

Gosti večeri Hor i orkestar Prizrenske bogoslovije

Program festivala će pratiti izložba sa Kolonije „Jesen u Prizrenu“ koja svake godine u Svetim Arhangelima okuplja deset akademskih slikara iz zemlje i regiona.

VAŽNA NAPOMENA: Broj posetilaca biće ograničen a na ulazu u dvorište biće merena temperatura, vršiće se dezinfekcija i gosti će dobiti maske.

Publika će moći program festivala da prati i uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture i MEDIMUS-a i preko jutjub kanala.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: MEDIMUS, arhiva

Comments

Pročitaj još