• Početna>
  • Vesti>

Železnička linija Priština – Drač među projektima kosovske i vlade Albanije

U Tirani će sutra biti održan zajednički sastanak kosovske i vlade Albanije, a deo diskusije očekuje se da bude i gradnja železničke pruge Priština-Prizren-Drač, koja je i deo sporazuma iz Vašingtona potpisanog 4. septembra.

Kosovski ambasador u Albaniji, Nait Hasani, rekao je da je ta linija od posebnog značaja za razvoj, da bi transport robe i usluga železnicom bio sigurniji od drumskog saobraćaja.

“Luka Drač povezana železnicom sa Prizrenom i Prištinom i drugim mestima je važna za razvoj Kosova pre svega, ali i za druge zemlje”, rekao je Hasani a prenose prištinski mediji.

Sastanak u petak je nastavak ranijih, šesti po redu.

Hasani kaže da je tokom pandemije vladala potpuna izolacija između Kosova i Albanije, tvrdeći da je napravljena najvecća šteta građanima, te da će među sporazumima koji se očekuju i onaj koji se tiče kovida 19, a potpisaće ga ministri zdravlja.

Od 2014. godine, kada su počeli zajednički sastanci dve vlade, potpisani su brojni sporazumi ali je malo njih sprovedeno.

Hasani tvrdi da su prepreke za njihovu primenu dvostrane i uglavnom birokratske, da je svaka strana oklevala u tome, kako zbog preduzeća tako i različitih pritisaka.

Prema mišljenju amabasadora, Priština i Tirana imaju priliku da sarađuju u mnogim oblastima, posebno u oblasti obrazovanja, jer, kako kaže, imaju isti nastavni plan i program, priznavanje diploma i isti sistem, ali da im je potrebna politička hrabrost.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još