Fila: Pacoli ugrozio živote svedoka zločina OVK

Za curenje dokumenata sa izjavama svedoka u slučaju protiv Hašima Tačija odgovoran je bivši šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, smatra beogradski advokat Toma Fila, piše Kurir.

Dok region čeka potvrđivanje optužnice Specijalizovanog tužilaštva u Hagu protiv čelnika OVK za ratne zločine tokom ratnih sukoba na Kosovu – uključujući i onu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, Fila upozorava da su svedoci u ovom postupku u životnoj opasnosti.

Nedavno su iz suda procurila dokumenta sa izjavima svedoka u ovom slučaju, a prema Filinim rečima, iza ove akcije stoji jedan od najmoćnijih Albanaca – bivši šef diplomatije Bedžet Pacoli.

“Svedoci u predmetu protiv OVK su sada u opasnosti. Diverzija koja je izvršena s dokumentima treba da pokaže dve stvari – da Srbi lažu i da se zaplaše svedoci. Evo, ako hoćete da svedočite, mi imamo način da sve saznamo i ako vas ne ubijemo, ubićemo vam porodicu, eto, to je poruka cele te akcije. Ti ljudi su zaplašeni, jer ko njima sada može da garantuje anonimnost”, kaže Fila za Kurir.

On dodaje da iza tog curenja dokumenata stoji Bedžet Pacoli.

“On ima para, vodio je Ministarstvo spoljnih poslova i u vreme suđenja u Haškom tribunalu mi smo utvrdili da je on kupovao snajpere u Americi, pa ih preko Albanije davao OVK. I drugi klanovi dole imaju para, ali je on najjači i najsposobniji to da izvede”, ističe advokat.

Da su svedoci u opasnosti, smatra i Danica Marinković, nekadašnji istražni sudija u Prištini.

“Svedoci jesu u opasnosti, pogotovu posle nedavnog curenja informacija, dokumenata. Sud mora da zaštiti svedoke. Kao svedok kod Miloševića bila sam pod 24-časovnom zaštitom, a nisam bila svedok pod šifrom”, rekla je ona.

Izvor: Kurir / Kosovo online

Comments