Dačić: EU ne gradi autoritet na sprovođenju onog što je potpisano

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić kaže da brine činjenica što Evropska unija ne gradi autoritet na sprovođenju onog što je potpisano Briselskim sporazumom, prenosi Tanjug.

On je za TV Pink rekao da Priština sada iznova postavlja uslove za realizaciju onog što je potpisano u Briselu, a gde je garant EU, da će Zajednica srpskih opština biti formirana kada Srbija prizna Kosovo.

“Zamislite da Ričard Grenel za sedam godina nekog upozorava da sprovode ono što je u Vašingtonu dogovoreno. To američka administracija ne bi nikada dozvolila, EU je dozvolila takav autogol. Priština je lupila šamar garantima Briselskog sporazuma”, rekao je Dačić.

Navodi da je Priština uložila veliki napor da nađe zaštitnike u EU, ali i u američkoj administraciji, te da su bili nezadovoljni što je 18 zemalja povuklo priznanje.

Delegacija iz Beograda je u Vašingtonu, navodi, napravila džentlmenski dogovor da se na godinu dana stavi moratorijum na lobiranje na povlačenje priznanja, ali i da Priština ne raditi na novom priznanju i da se ne kandiduje za ulazak u međunarodne organizacije.

“Samo četiri dana posle potpisivanja sporazuma ministarka spoljnih poslova takozvanog Kosova poslala ministarki BiH pismo gde ih pozivaju da priznaju Kosovo jer je to rezultat Vašingtonskog sporazuma. To pismo smo dali Grenelu i predsednik Vučić mi je rekao da je Grenel zvao Hotija da mu je svašta rekao, da je to kršenje sporazuma”, rekao je Dačić.

To što je otkazan tehnički dijalog Beograda i Prištine zbog karantina i korona virusa, Dačić kaže da se mnogi pitaju da li je to prava istina i da li je to razlog otkazivanja sastanka.

“Može jedan čovek ili nekoliko ljudi da bude inficirano. To vam je kao kada bih ja rekao celo ministarstvo spoljnih poslova ide u karantin. Mnogi se pitaju da li su to istinite vesti”, naveo je on.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments