Priština i dalje lobira za priznanje

Osim Bosne i Hercegovine, Priština je proteklih nedelja, prema informacijama iz diplomatskih krugova, pozvala i Rumuniju i Grčku da preispitaju svoju poziciju prema statusu tzv. Kosova, odnosno da ga priznaju za državu.

Time prištinska vlast pokušava da u svoju korist preokrene situaciju nastalu posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, gde se Beograd obavezao da na godinu dana obustavi kampanju za povlačenja priznavanja. Po tom sporazumu, podsetimo, Priština se obavezala da u ovom istom periodu neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama.

Prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, pismo koje je ministarka za spoljne poslove tzv. Kosova Meljiza Haradinaj Stubla poslala u Sarajevo sročeno je tako da se stiče utisak da vašingtonski sporazum promoviše priznavanje nezavisnosti, jer je Izrael priznao Kosovo.

Navođenje vode na svoju vodenicu u odnosu na dokument iz Vašingtona ne bi trebalo da bude iznenađujuće, s obzirom na to kako kosovske vlasti tretiraju dogovore postignute u Briselu tokom prethodnih godina.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima, jer ako se sve posmatra na taj način da mora da bude u skladu sa propisima Prištine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda postizanje kompromisa i neće biti moguće:

– Razumem protivnika kada se ponaša racionalno. Njih ne mogu da doživljavam kao protivnike, jer želimo mir i saradnju sa Albancima, ali ponekad njihov pristup rešavanju problema ne mogu da razumem. Ali, razgovaraćemo.

Oko pitanja formiranja ZSO koje Beograd želi da vidi na stolu u Briselu, a čemu se protivi Priština, komandant misije NATO na KiM general-major Mikele Risi rekao je da je kontroverzno i da sa sobom nosi određeni rizik.

– Veoma kontroverzna tačka u dijalogu je vezana za formiranje zajednice opština u kojima su Srbi većinsko stanovništvo i to kakva će joj funkcija i izvršna moć biti dodeljene – izjavio je Risi.

On je, kako je prenela Slobodna Evropa, rekao da je više predstavnika kosovskih Albanaca upozorilo na rizik od “bosnizacije” Kosova, što bi, kako kaže, moglo ugroziti “državni entitet Kosova”. Risi je naveo i da Kfor čini sve u cilju sprečavanja da Kosovo postane zamrznuti konflikt, ali da “rizik postoji”.

Kako je ove nedelje otkazana planirana runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ministar Dačić ocenio je u utorak da je epidemija virusa korona samo formalni razlog za njeno odlaganje, a da je suštinski, kao i uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nametnu neke teme, a pritom ne realizuje već potpisano i dogovoreno u Briselu.

– Ako je korona sada bila razlog za odlaganje, šta je bilo razlog da se sedam godina odlaže formiranje ZSO i dokle planiranju da to odlažu? Kako misle da izgleda dijalog, a da se ono što je potpisano nikad ne realizuje – rekao je Dačić za RTS.

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još