• Početna>
  • Vesti>

Hotijev kabinet: Međunarodna zajednica poručila da se Šarčeviću dozvoli dolazak na KiM

Odluka o zabrani ulaska na teritoriju KiM ministru obrazovanja u Vladi Srbije Mladenu Šarčeviću, koju je danas izdalo kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija, prenosi Gazeta Ekspres.

Iz Hotijevog kabineta poručuju da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na KiM, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

“Međunarodna zajednica je predložila da se srpskom ministru obrazovanja dozvoli dolazak na Kosovo*. To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još uvek nema konačne odluke”, izjavio je savetnik kosovskog premijera Dževat Bećiri.

Nasuprot tome, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova kažu da se Šarčevića poseta Severnoj Mitrovici odbija iz više razloga, a neki od njih su “što Vlada Srbije nastavlja kampanju protiv priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova, zatim stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu za građane Kosova* i bivše pripadnike OVK, kao i neprestano mešanje u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu* i bolju koordinaciju – na severu Kosova*”.

Srpski ministar prosvete Mladen Šarčević planirao je da sutra poseti Prištinski univerzitet u Severnoj Mitrovici gde bi, kako je najavljeno, trebalo da podeli indekse budućim brucošima.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još