Vučić: Potpisano u Briselu mora da se sprovede, ali ne po propisima Prištine

Sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima, jer ako se sve posmatra na taj način, da mora da bude u skladu sa propisima Prištine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići bilo kakav kompromis, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je na pitanje da li je dobar signal izjava portparola nemačke vlade Štefana Zajberta da sve što je potpisano 2013. i 2015. mora biti realizovano i da ZSO treba da bude sprovedena u skladu sa kosovskim propisima, odgovorio:

“Jedna stvar – mora da bude sprovedeno ono što je potpisano. Zahvalan sam Zajbertu što je to primetio, ali stvari neće biti u skladu sa kosovskim propisima, jer ako bismo išli na to da sve mora da bude u skladu sa propisima Srbije, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići razgovor, dogovor i kompromis”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, nije se u Briselu razgovaralo o tome da se nešto sprovodi u skladu sa propisima, jer onda pregovori nisu, kaže, ni potrebni.

“Pregovarali smo, jer nije sve u skladu sa propisima”, rekao je Vučić uz opasku, “ali ako to neko ne razume…”.

Kako je dodao, poruke iz Prištine za njega su često nejasne, jer nisu racionalne.

“Iako sam mislio da imam iskustva, možda i najviše u ovom delu sveta, što zbog susreta sa liderima, što zbog godina. Ja razumem protivnika kada se ponaša racionalno. Njih ne mogu da doživljavam kao protivnike, jer želimo mir i saradnju sa Albancima, ali ponekad nijihov pristup rešavanju problema ne mogu da razumem”, rekao je Vučić.

“Ali, guraćemo dalje, za nas je najvažnije da se Srbija gradi i napreduje, ali razgovaraćemo”, dodao je Vučić.

Izvor Tanjug

Comments