• Početna>
  • Vesti>

Rektor Univerziteta u Prištini Vitošević: Upisana 51. generacija studenata

Rektor Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević rekao je da će ova školska godina početi kao 51. godina postojanja tog Univerziteta. On  isiče da je u odnosu na prošlu godinu povećan upis studenata za 10 posto.

Vitošević je istakao zadovoljstvo na Univerzitetu brojem upisanih studenata s obzirom na situaciju sa pandemijom Kovida 19. On dodaje da broj upisanih studenata nije konačan.

“Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je 51. generacija upisanih studenata na Prištinski univerzitet, sada izmešten u Kosovskoj Mitrovici, bila je više nego uspešna. Na sva tri nivoa akademskog studiranja, mi smo u ovom roku upisa imali uvećanje za preko 10%. Izraženo u brojkama, prošle godine smo upisali 940 studenata na osnovnim akademskim studijama a ove godine 1017”, rekao je rektor Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević.

Senat Univerziteta doneo je odluku da ova školska godina bude mešovitog učenja, brucoši će biti uvedeni u akademski život i prva predavanja i sve neophodne vežbe održavaće se uživo, tako što će studente podeliti na manje grupe.

Vitošević kaže da su preduzete sve preventivne mere u zaštiti studenata.

“Mogu da pohvalim aktivnosti našeg zdravstvenog sistema, koji vodi računa o zdravlju naših studenata. Studentska poliklinika i Studentski centar učinili su da zdravlje naših studenata ni u jednom trenutku ne bude ugroženo. Rezultat je nula zaraženih studenata u ovom trenutku”, istakao je Vitošević.

Povodom 50 godina od osnivanja Univerziteta biće održana zajednička sednica Senata i Saveta univerziteta kojoj će prisustvovati i predsednik SANU Vladimir Kostić.

“29.septembra u 13 časova Prištinski univerzitet u zahvalnost predaće Zlatnu plaketu instituciji SANU, u ime Akademije plaketu će primiti predsednik Vladimir Kostić on će tom prilikom i govoriti na zajedničkoj sednici”, kaže Vitošević.

Na 10 fakulteta ovog Univerziteta trenutno je aktivno između 8 i 10 hiljada studenata. Mnogi će biti smešteni u studentskim domovima, koji su u potpunosti spremni a na raspolaganju je  1200 mesta.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još