• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada izdvojila 87 miliona evra za ekonomski oporavak

Vlada Kosova glasala je danas za dodelu sredstava u okviru Fonda za ekonomski oporavak, koja se između ostalog dodeljuju kao subvencija za troškove plata preduzeća na Kosovu, a opredeljeno je ukupno 87 miliona evra, prenosi Gazeta Ekspres.

Novac iz Fonda biće dodeljen kao pomoć preduzećima, porodicama koje primaju socijalnu pomoć, poljoprivrednicima, zatim oblasti preduzetništva, kulturnim institucijama, javnim preduzećima, porodicama iz nevećinskih zajednica i promociju zapošljavanja žena.

Nakon sednice Vlade Kosova, premijer Avdulah Hoti je rekao da će narednih dana Ministarstvo finansija nastaviti sa isplatama za sve kategorije za koje je odlučeno da budu podržane.

“Od 87 miliona evra, 60 miliona evra će podržati preduzeća, u zavisnosti od broja zaposlenih koji imaju, maksimalno ćemo pojednostaviti ovo pitanje ne zahtevajući od preduzeća da se prijave Ministarstvu finansija za dobijanje ovih sredstava, ali ćemo koristiti vrlo jednostavni kriterijumi zasnovani na broju zaposlenih koje preduzeća imaju u decembru 2019. godine”, rekao je Hoti.

On je dodao da će 7,5 miliona evra biti izdvojeno za uvećavanje socijalne pomoći za period od oktobra do decembra.

Hoti je istakao da je ovim paketom pomoći obuhvaćeno i Ministarstvu poljoprivrede koje će udvostručavanje subvencija u poljoprivredi dobiti još 12 miliona evra.

“Svi poljoprivrednici koji dobijaju poljoprivredne subvencije dobiće dvostruke subvencije kako bi pomogli u prevazilaženju situacije stvorene pandemijom kovid -19”, poručio je Hoti.

Na današnjem sastanku kosovske vlade odlučeno je da se po milion evra izdvoji za oblast preduzetništva i javna preduzeća koja su u poteškoćama zbog pandemije, dok je 2,5 miliona evra opredeljeno za umetnike, kulturne institucije koje su u sastavu Ministarstava kulture, organizacije koje promovišu kulturu na Kosovu i sportske federacije.

Od 87 miliona evra, po milion će dobiti Ministarstvo regionalnog razvoja kao i Kancelarija za zajednice, a sredstva su namenjena porodicama iz nevećinskih zajednica koje su u teškoj finansijskoj situaciji.

Isti iznos od milion evra opredeljen je i za Agenciju za ravnopravnost polova, kako bi se promovisalo zapošljavanje žena u različitim sektorima.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još