Vučić: Za Srbiju važno da ima odlične odnose sa Turskom

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio, uoči sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu, da je za Srbiju važno da se trudi, da uprkos svim razlikama, čuvajući mir i stabilnost sačuva najbolje odnose sa prijateljima.

Aleksandar Vučić je izjavio da do tet-a-tet susreta sa Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu dolazi na poziv turskog predsednika i da će teme sastanka biti sva goruća pitanja, kao i ekonomske teme, odnosi u Mediteranu, ali svakako i sporazum potpisan u Vašingtonu.

“Često se viđamo i važno je za Srbiju da ima dobru, odličnu komunikaciju sa Turskom. To je jedna od najvažnijih regionalnih sila u svetu, ali i jedna od sila koja je sve važnija u svetskim okvirima, a njihov demografski, ekonomski, kulturni i svaki drugi potencijal je ogroman”, rekao je Vučić za TV Pink.

Podsetio je da je Turska blizu Srbije, ima veliki uticaj u našem regionu, zbog čega je važno da postoje odlični odnosi.

“Trudimo se da, uprkos razlikama po pitanju KiM, sačuvamo najbliže prijateljske odnose sa Turskom i da ih unapređujemo”, rekao je Vučić i istakao da od 1920-ih godina, kada je sa Kemalom Ataturkom uspostavljen, činilo se tada, trajni mir, uvek važno da sa Turcima imamo dobre odnose.

“Ne postoji nijedan razlog da bismo mi želeli da imamo lošije odnose”, dodao je predsednik.

Istakao je da će se razgovarati o svim gorućim pitanjaima, a da je on pripremio ekonomske teme, te da će zamoliti turskog kolegu za podršku za jednu industrijsku zonu u Srbiji, budući da postoje turske kompanije zainteresovane da je razvijaju, ali je potrebna i podrška predsednika.

“Ne bi želeli da neko uzme Srbiju kao štit protiv Turske” 

Tema razgovora biće i Vašingtonski sporazum.

“Svakako je turska strana zainteresovana za više tema. Ne bi želeli da neke druge zemlje uzmu Srbiju kao štit u borbi protiv Turske. Za nas je važno da se trudimo i pokušamo da čuvajući mir i stabilnost, sačuvamo najbolje odnose sa prijateljima”, rekao je Vučić.

Dodao je da će se razgovarati i o situaciji u Mediteranu, o odnosima sa Grčkom i drugim zemljama, a da će on sam predsedniku Turske ukazati na značaj rezolucija Saveta bezbednosti UN, 478 i 1244 i da je važno da se stvari rešavaju dijalogom.

“Kada vidite kako Erdogan razgovara sa mnogo moćnijim zemljama, važno je da ljudi razujemo da mi imamo poštovanje turskog predsednika i države. Trudiću se da tu vrstu odnosa zadržimo u interesu Srbije”, napomenuo je Vučić.

“Šta bi Vladičin Han da nemamo ‘Teklas'” 

Dodao je da turske kompanije već posluju u Srbiji, da su pomogli brojnim lokalnim samoupravama da zaposle ljude, jer “šta bi Vladičin Han da nemamo ‘Teklas'”.

“Nemamo prava da se igramo rata i dečjih igara, već da razmišljamo kako Srbija da ide dalje”, dodao je Vučić.

Izvor: RTS

Comments