Uhapšen Saljih Mustafa

Specijalizovano tužilaštvo Kosova uhapsilo je bivšeg šefa obaveštajne službe KBS i bivšeg oficira OVK u Operativnoj zoni Lab Saljiha Mustafu, na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije Specijalnog tužioca, u ovom trenutku se vrši prebacivanje Mustafe u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu gde će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak.

“U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva je ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova. Pored toga, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa da se, na osnovu naloga ili naredbe za hapšenje Specijalizovanih veća, sprovodi u pritvor lice protiv koga je optužnica potvrđena”, precizira se u saopštenju.

Nove informacije o ovom predmetu će biti dostavljene u narednom periodu.

Inače, Mustafa je bio deo OVK od 1988. godine. Pre toga je bio uhapšen 1993. godine i osuđen na pet godina zatvora zbog organizacije pobune.

Na organizovanju i širenju OVK radio je u Prištini, Obiliću, Gnjilanu, Vitini i Kamenici, a potom je vodio gerilsku jedinicu OVK pod nazivom BIA dok nije uspostavljena Operativna zona Lab i Karadak.

Mustafa je bio šef obaveštajnog odeljenja KBS, a zatim i obaveštajni savetnik Agima Čekua u vreme dok je bio premijer.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kosovo Online

Foto: Gazeta Express

Comments

Pročitaj još