• Početna>
  • Vesti>

Rajska Banja u Banjskoj kod Zvečana garant ostanka Srba na Kosovu i Metohiji

Kancelarija vlade Republike Srbije pokrenula je nekoliko stotina projekata u oblasti održivog povratka i opstanka na Kosovu i Metohiji. Jedan od njih je i kompleks Rajska banja.

Novoizgrađeni kompleks, pored hotela, sadrži prostorije u kojima će se pružati medicinske usluge, otvorene i zatvorene bazene za kupanje sa termalnom vodom koja će i zimi i leti imati oko 36 stepeni, a koju će i gosti hotela moći da koriste u apartmanima.

Ista je blagotvorna pri lečenju reumatskih i kožnih bolesti kao i sterilteta kod žena, a presdstavljala je vekovima osnovni resurs za uzgoj ranog povrća koje se prodavalo u Kosovskoj Mitrovici, Velikom Zvečanu i Novom Pazaru. Danas, geotermalne vode u kojima su se u prvom veku brčkali još i rimski legionari, ponovo zovu turiste-hedoniste.

Kako smo saznali od Branka Krasojevića direktora Agencije dr menadžmenta i biznisa licenciranog stručnog konsultanta državne Agencije za regionalni razvoj, “Projekat je izveden u više faza”.

Sa završenom izgradnjom Rajske banje želeli smo da obučimo sve zaposlene kako bi bili potpuno spremni I za nove sadržaje i obezbedili da sve službe rade što efikasnije i sadržajnije”

Smeštajni kapaciteti u banji su 14 apartmana, od kojih su dva posebno opremljena za osobe sa invaliditetom, a plan je da se izgradi i stacionarni deo sa kojim će se u potpunosti zaokružiti banjsko-lečilišni turizam u Banjskoj.

Po Gračaničkoj povelji Banjska je postojala i kao naselje u doba kralja Uroša I a pod turskom vlašću nazvana Turskom Banjskom.

Iznad banje je i sredstvima Republike Srbije obnovljen manastir Banjska iz 14. veka, zadužbina kralja Milutina.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da se spoji verski i banjski turizam, a mnogim mladim ljudima ovog kraja obezbediće zaposlenje, da zasnuju porodice i ovde žive

Izvor: RTV

Foto: RTV

Comments

Pročitaj još