• Početna>
  • Vesti>

“SAD pokušavaju da stvore povoljnu klimu za politički dogovor Beograda i Prištine”

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da u narednih godinu dana stvore povoljnu klimu za rešavanje političkih pitanja između Beograda i Prištine, rekao je za RTS Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku. Istakao je da se eventualna pobeda Bajdena na izborima u SAD neće odraziti na odnos te zemlje prema Zapadnom Balkanu.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je najvažnija poruka posete Ričarda Grenela Beogradu i Prištini opredeljenost SAD da dođe do implementacije onoga što je bilo potpisano u Beloj kući u okviru sporazuma o ekonomskoj normalizaciji 4. septembra.

“Čini se da su SAD opredeljene da implementiraju najbitnije segmente sporazuma koji je potpisan 4. septembra, a to su ključni infrastrukturni projekti, izgradnja auto-puta mira između Niša i Prištine, za sanaciju železnice na Kosovu i povezivanja sa Srbijom i panevropskim železničkim koridorima, ulaganje u mala i srednja preduzeća. Mislim da je to važno za razvoj naše zemlje”, rekao je Dragan Đukanović tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Naveo je da je značajno što SAD ukazuju na značaj ekonomskog povezivanja regiona, kao i to što je Priština pristala da učestvuje u “mini šengenu”.

Kada je reč o političkom aspektu Grenelove posete, Đukanović ocenjuje da SAD pokušavaju u narednih godinu dana da stvore povoljnu klimu za okončanje političkih pitanja između Beograda i Prištine.

“Evropska unija je preuzela inicijativu. Ja nisam u potpunosti siguran da će ona to uspešno da realizuje. Bez ponovnog i jakog uključivanja SAD, mislim da je prilično iluzorno očekivati da će u narednih, čak i godinu dana, kako predviđa sporazum o ekonomskoj normalizaciji uspeti da dođe do značajnijeg prodora kada su u pitanju politička pitanja”, kazao je Đukanović.

Dodao je da mu se čini da Brisel nije spreman da otvori najosetljivije teme, poput statusa Zajednice srpskih opština i drugih pitanja od kojih zavisi elementarni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima u SAD, Đukanović je ocenio da se eventualna pobeda Bajdena neće odraziti na odnos SAD prema regionu.

“Mislim da će Bajden imati drugačiju agendu prema Zapadnom Balkanu, odnosno, probaće da ubrza nerešena pitanja na Balkanu. S druge strane, ne mislim da će suštinski doći do promene, konkretno, kada je reč o sporazumu o ekonomskoj normalizaciji”, naveo je Đukanović.

Istakao je da će ključni delovi sporazuma iz Vašingtona za SAD ostati diverzifikacija energetskih izvora, snabdevanja Srbije energentima, kao i nabavka opreme za 5G mrežu.

“Očekujem da, ako dođe do pobede Bajdena, taj odnos bude u izvesnoj meri modifikovan, uz insistiranje na ubrzanom rešavanju određenih regionalnih pitanja”, ocenio je Dragan Đukanović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još