Nije izglasan Zakon o povlačenju sredstava iz Trusta

Kosovska skupština nastavila je danas plenarnu sednicu otpočetu krajem prošle nedelje. O nacrtu Zakona o ekonomskom oporavku se nije glasalo, a nije bilo dovoljno glasova ni za usvajanje zahteva za interpelaciju i Rezolucije o obrazovanju, javlja Koha.

Nacrt Zakona o ekonomskom oporavku kojim se, između ostalog, predviđa i mogućnost povlačenja 10% sredstava iz Trusta od strane osiguranika ovog fonda kao mere finansijske asistencije za ublažavanje posledica pandemije, danas nije stavljen na glasanje.

Podršku zakonu u ovom obliku neće dati poslanici PS i DPK, izveštava Koha.

Dok poslanici DPK traže da se ovaj nacrt zakona inkorporira u nacrt Zakona o privremenim merama za ublažavanje posledica covid-19 koji su oni predložili a koji, kako kažu nije razmatran od strane vlade već 6 meseci, poslanici PS navode da bi koalicioni partneri u vladi trebalo da imaju dovoljno glasova za usvajanje zakona.

„Ako nemate glasove da usvojite zakon, onda nemate glasove ni da vodite vladu“, rekao je poslanik PS, Redžep Seljimi (Rexhep Selimi).

PS privremeno povuklo jednu rezoluciju, za drugu nije bilo kvoruma; Tražili otvaranje policijske ispostave u Karačevu

Ranije najavljeni zahtev PS da kosovski premijer, Avdulah Hoti izvesti skupštinu u vezi sa dijalogom, nije stavljen na glasanje. Poslanici ove opcije odlučili su da „harmonizuju rezoluciju“ i stave je na glasanje nakon harmonizacije.

Zahtev da se obrati skupštini poslao je i sam Avdulah Hoti odmah po povratku iz Vašingtona gde je sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem potpisao takozvani Sporazum o ekonomskoj normalizaciji u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa.

Nije se glasalo ni o zahtevu PS rezoluciji nakon interpelacije kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljijua, a zbog navodnog ilegalnog ulaska pripadnika Vojske Srbije u selo Karačevo na teritoriju opštine Kamenice.

U predlogu rezolucije PS je zatražilo da „kosovske institucije preduzmu mere i iskoriste sve ustavne i institucionalne mehanizme da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“, što uključuje i otvaranje policijske ispostave u Karačevu.

Samo 23 od 120 poslanika kosovske Skupštine učestvovalo je u glasanju za ovaj predlog rezolucije.

Odloženo glasanje o Rezoluciji o obrazovanju

Ni Rezolucija o obrazovanju danas nije izglasana, a odlaganje glasanja tražio je šef poslaničke grupe DSK, Arben Gaši koji je rekao da imaju primedbe na poslednje dve tačke teksta.

U rezoluciji se od kosovskom Ministarstva obrazovanja traži da vode računa o zdravlju učenika, prosvetnih radnika i javnom zdravlju u privatnim i javnim školama. Takođe se iznosi zahtev za redovnim izveštavanjem javnosti i skupštine, u pisanim i usmenim putem o broju obolelih učenika i nastavnog i nenastavnog osoblja, pružanjem psihološke pomoći đacima i učiteljima ali i sprečavanjem „nelegalnih akcija opštine Dardana“ ali i inspekcijom  procesa „obrazovne reforme“ u opštini Kamenica.

Izvor Koha/Kossev

Comments

Pročitaj još