• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Kosnet: Nema sveobuhvatnog sporazuma bez kompromisa

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Phillip Kosnett) rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da, kako bi Kosovo i Srbija krenuli napred, svi trebaju da imaju novi pristup pitanjima i “preduzmu smele korake koje dovode do promena”.

Ne želeći da ulazi u detalje političkog procesa u Briselu između Kosova i Srbije, Kosnet je rekao da je nemoguće postići sveobuhvatan sporazum bez kompromisa sa svih strana.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države, o pitanju Kosova i Srbije, pokušavaju da se fokusiraju na stvari koje se mogu postići u zemlji, a ne na procese, pravila i protokole.

Kosnet je rekao da je cilj Vašingtona da podstakne proces koji će kulminirati potpunom normalizacijom odnosa dve zemlje.

Prema njegovim rečima, napori na rešavanju političkih problema godinama su trajali, bez velikog napretka.

Zbog toga su, rekao je, SAD odlučile da se usredsrede na ekonomska pitanja između dve zemlje.

RSE: Kosovo i Srbija su se obavezali na ekonomsku normalizaciju potpisivanjem separatnih dokumenata u Beloj kući, ali glavno pitanje ovde je uzajamno priznanje. Kada će se to, prema Vašem mišljenju, dogoditi?

Kosnet: Mislim da je teško postaviti vremenski okvir ili vremenski rok za tako nešto. Cilj Sjedinjenih Država je da ohrabre proces koji će se završiti punim, normalnim odnosima između dveju zemalja, a ono što predsednik Tramp (Trump, Donald) želi prvo da uradi jeste da se fokusira najpre na ekonomsku dimenziju. Napori da se reše svi politički problemi razvlačili su se godinama bez mnogo napretka, tako da je predsednik rekao: “Zašto mi to ne preokrenemo i pokušamo da se najpre koncentrišemo na ekonomske probleme, koji su od najdirektnijeg značaja za obične građane obe zemlje?”.

Mi smatramo da taj pristup već pokazuje svoju vrednost. Ono što radimo na ekonomskom putu je dopunjavanje i podsticanje koraka koji će se preduzimati na političkom putu, ali vam ne mogu reći koliko dugo će trajati dok puna politička normalizacija između Kosova i Srbije ne postane realnost.

RSE: Postoji sada sporazum o ekonomskoj normalizaciji. Ko će nadgledati njegovu implementaciju?

Kosnet: To je fundamentalna odgovornost je na vladama Kosova i Srbije da bi da ispune obećanja data u Vašingtonu. Naravno, Sjedinjene Države će to pomno pratiti, a veći deo napretka zavisiće od uloge američkog biznisa, kao i američkih vladinih agencija.

Kao što znate, večeras (21. septembar) će na Kosovo doći međuagencijska delegacija, predvođena ambasadorom (Richard, Richard) Grenelom (Grenell) i glavnim izvršnim direktorom naše Razvojne finansijske korporacije (DFC), zajedno sa ljudima iz drugih američkih agencija.

Fokus ove posete je kretanje ka pretvaranju obećanja iz Vašingtona u stvarnost i pronalaženju načina za američku vladu i američki biznis za podršku Kosovu kako Kosovo napreduje.

Ali, sve što mi možemo da uradimo jeste podrška, kako u borbi protiv COVID-a 19, tako i u borbi protiv korupcije na Kosovu. Mnogo je toga što prijatelji Kosova mogu učiniti da vas podrže, ali na kraju je na građanima i liderima Kosova da se sve to ostvari.

RSE: Vidite li i Evropsku uniju u implementaciji ovog sporazuma?

Kosnet: Mi mislimo da posao koji je urađen u Vašingtonu, dopunjuje onaj koji u Briselu obavlja Evropska unija. Neke tačke dnevnog reda se svakako preklapaju. Kada govorimo o ekonomskom razvoju Kosova i Srbije, kad govorimo o osnaživanju ekonomske saradnje u regionu. naravno, da tu ima mesta za ulogu Evropske unije i mi sa njima o tome razgovaramo. Međutim, ono što želimo da postignemo jeste da se odmaknemo od fokusiranja samo na proces i pravila i protokol i da premestimo fokus na dela koja su ostvariva.

RSE: Šta će se desiti ako jedna strana prekrši obaveze? Postoje li sankcije?

Kosnet: To je hipotetičko pitanje. Za nas će i Kosovo i Srbija biti odgovorni za ispunjavanje obaveze koje su preuzeli, ali fokus ne treba da bude da se govori o sankcijama ili kaznama. Radije bih da se koncentrišemo na prilike, na šanse, koje sporazum iz Vašingtona otvara. Tu govorimo o mogućnostima značajnih američkih investicija na Kosovu i u Srbiji.

Obaveze koje su kosovski i srpski lideri preuzeli u Vašingtonu, kombinovani sa naporima u borbi protiv korupcije i poboljšavanjem investicione klime u celom regionu u funkciji je privlačenja i novca privatnog sektora, tako da što se više usredsredimo na mogućnosti, na otvaranje novih radnih mesta, na ulaganje, na jačanje privatnog sektora na Kosovu i u njegovom susedstvu, to ćemo postići više. Hoću da kažem, priča o sankcijama i kaznama nije pravi način da gledamo da ovo pitanje.

RSE: Ali, sporazumom iz Vašingtona su se obe strane obavezale da će zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od nepouzdanih dobavljača. Da li je Huavej (Huawei) nepouzdan dobavljač za Sjedinjene Države? O tom problemu se uveliko diskutuje, posebno u Srbiji, imajući u vidu veze i saradnju sa ovom kineskom kompanijom.

Kosnet: Ja nisam ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji, tako da ću se uzdržati od govora o tome šta su planovi Srbije. Ono što znam jeste da je vlada Kosova u prošlosti jasno stavila do znanja da razume američku zabrinutost u vezi sa Huavejem i da neće nabavljati nikakvu tehnologiju u Telekom Kosovo koju nudi Huavej, zbog čega smo mi zadovoljni.

RSE: Ambasadore, ko će finansirati projekte koji su odobreni u Beloj kući?

Kosnet: Mislim da ne postoji tvrd odgovor na to pitanje. Kao što smo diskutovali, naša razvojna finansijska korporacija računa na značajno prisustvo u regionu, uključujući i Kosovo, a i naša EXIM banka, Eksport-import banka će imati značajnu ulogu. Takođe se nadamo da će i privatni sektor investirati, a svakako će biti i evropskih investicija.

Kao što ste primetili ranije, svakako ima mesta za ulogu Evropske unije u osnaživanju regionalne trgovine i regionalne infrastrukture, ekonomskog razvoja Kosova i Srbije i svih zemalja Zapadnog Balkana. Dakle, smatram da će sve ovo biti tema intenzivne debate u mesecima koji predstoje, ali ništa još nije rešeno.

RSE: Da li mi govorimo o zajmovima, donacijama ili finansijskoj pomoći?

Kosnet: Mislim da govorimo o svim vidovima finansijskih instrumenata – kreditima, garancijama zajmova, investicijama privatnog sektora, a sve to će doći u fokus u nedeljama i mesecima pred nama.

RSE: Koliko je Kosovo spremno da primi američke investitore?

Kosnet: Ako pričate sa američkim investitorima, a ja to činim sve vreme, uključujući i članove kosovske dijaspore u Sjedinjenim Državama, ali i druge kompanije, oni su vrlo svesni prilika i prednosti koje im se pružaju na Kosovu. Kosovo, recimo, ima vrlo mladu, visoko kvalifikovanu radnu snagu.

Ja sam prvi put bio na Kosovu 2003. godine, a kad sam se vratio pre dve godine bio sam vrlo impresioniran mladim, visokoobrazovanim, tehnički obučenim mladim ljudima koji govore više jezika, ljudima koji od ove zemlje mogu napraviti drugi Izrael, drugi Singapur, pravu visokotehnološku oazu u regionu.

Dakle, svakako postoje prilike i šanse za američke kompanije. Mi verujemo da je unapređenje odnosa između Kosova i njegovih suseda, posebno Srbije, kao i prevazilaženje duboko ukorenjene kulture korupcije i nepotizma na Kosovu zaista važno za poboljšanje atmosfere za strane investicije.

Otvoreno govoreći, kada pričam sa stranim investitorima, jedno od prvih pitanja koja mi uvek postavljaju je: „Možemo li verovati pravosudnom sistemu?“ „Da li su sudovi časni?“ „Ako, na primer, uđemo u spor sa lokalnim partnerom, hoćemo li imati fer tretman?“. Ja na ta pitanja ne mogu da im odgovorim sa entuzijazmom koji bih želeo da imam. Upravo je to jedan od razloga što Sjedinjene Države preko Ministarstva pravde, Agencije za međunarodni razvoj, Stejt dipartmenta radi već godinama da ojača pravosuđe na Kosovu.

Dakle, vidite, naša zabrinutost oko pravde, poboljšanja miroljubivih odnosa sa susedima direktno su povezane sa ekonomskim mogućnostima i šansama.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još