• Početna>
  • Vesti>

Veljiu i Kurti posle akcije u Karačevu nastavili stari sukob, Svečlja pravda bivšeg premijera

Bivši ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Dželjalj Svečlja rekao je da je akcija policije u Karačevu bila planirana u vreme vlade Aljbina Kurtija, kada su u koaliciji bili Samoopredeljenje i DSK, prenosi Koha.

U petak je u Karačevu uhapšeno 35 ljudi, uključujući 12 policajaca.

Povodom akcije preduzete u petak, ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu, koji se vratio na funkciju nakon što je DSK preuzeo vladu, rekao je da mu u vreme dok je Aljbin Kurti bio premijer, nije dao dozvolu da interveniše u Karačevu. Nazvao je to kukavičlukom Aljbina Kurtija.

Kurti je u subotu na to rekao da Veljiu nije imao pisani plan o načinu sprovođenja akcije.

Na ovaj način nastavio se njihov sukob, koji je započeo odlukom Kurtija da izbaci iz vlade Veljiua, posle njegove izjave na početku krize sa koronavirusom da na Kosovu treba uvesti vanredno stanje. To je zatim izazvalo i brzi pad Kurtijeve vlade.

Kurtijev ministar policije zatim bio je Dželjalj Svečlja.

“Kurtijeva vlada je od početka bila posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Slučaj u Karačevu bio je u fokusu premijera Kurtija i cele vlade. Prevladavajući pristup bio je da je pravilno planiranje i priprema kao preduslov za uspeh. Naročito za složena pitanja poput slučaja Karačeva. Ovo je takođe bio jasan i nedvosmislen zahtev premijera Kurtija upućen bivšem ministru Veljiuu, ali i meni nakon njegove smene“, napisao je Svečlja na Fejsbuku.

On je dodao da je zbog toga imao sastanke sa glavnim tužiocima Osnovnog tužilaštva iz Gnjilana, vršiocem dužnosti šefa Kosovskog policijskog inspektorata, direktorom policije i komandantom Kfora.

Svečlja je čestitao policiji na ovoj akciji, ali je izjavio da taj posao nije završen.

“Počinioci ove organizovane kriminalne aktivnosti moraju biti identifikovani. Policija mora da nastavi svoje prisustvo tamo kako bi sprečila bilo kakve ilegalne aktivnosti u budućnosti“, rekao je on.

Izvor Koha, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još