Delegacija američke vlade u Prištini, Beogradu, Atini i Jerusalimu zbog unapređenja ekonomske saradnje

Delegacija američke vlade predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom posetiće u narednih pet dana Grčku, Kosovo, Srbiju i Jerusalim, saopšteno je danas iz američke ambasade u Prištini.

Kako je saopšteno, cilj posete je unapređenja ekonomske saradnje i razvoja.

Osim Belera, u delegaciji SAD biće i specijalni predstavnik za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel, zamenik administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednik izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Kako je najavljeno, delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

“Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu. DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu. DFC i EKSIM su nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti (LOI) sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra”, navedeno je u saopštenju iz američke ambasade u Prištini.

Dodaje se da će tokom posete proceniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Izvor: Kosovo Online

Comments