• Početna>
  • Vesti>

Delegacija američke vlade u Prištini, Beogradu, Atini i Jerusalimu zbog unapređenja ekonomske saradnje

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Delegacija američke vlade predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom posetiće u narednih pet dana Grčku, Kosovo, Srbiju i Jerusalim, saopšteno je danas iz američke ambasade u Prištini.

Kako je saopšteno, cilj posete je unapređenja ekonomske saradnje i razvoja.

Osim Belera, u delegaciji SAD biće i specijalni predstavnik za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel, zamenik administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednik izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Kako je najavljeno, delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

“Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu. DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu. DFC i EKSIM su nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti (LOI) sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra”, navedeno je u saopštenju iz američke ambasade u Prištini.

Dodaje se da će tokom posete proceniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još