• Početna>
  • Vesti>

Tači odlikovao Trampa Ordenom slobode: Vaša uloga u dijalogu je vitalna

Kosovski predsednik Hašim Tači dodelio je najviše odlikovanje – Orden slobode – predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu, u znak zahvalnosti na njegovom doprinosu, kako se navodi u pismu “slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu”. Tači je pozvao Trampa da poseti Kosovo u bliskoj budućnosti.

U istom pismu, Tači navodi da sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji su u Vašingtonu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, ne bi bio moguć bez Trampovog snažnog rukovodstva i rukovodstva Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo kosovskog predsednika Hašima Tačija predsedniku SAD Donaldu Trampu prenosimo u izvornom obliku, onako kako je našoj redakciji dostavljeno iz Odeljenja za odnose sa javnošću Kabineta kosovskog predsednika.

“Poštovani g. predsedniče,

Želim da vam izrazim svoju duboku zahvalnost na vašem ličnom doprinosu u postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Ovaj sporazum je napredak od izuzetnog značaja za zaključivanje vekovnog sukoba između naših naroda. Nakon decenija blokade i stagnacije u pregovorima, zahvaljujući vašem hrabrom rukovodstvu postigli smo ovaj istorijski sporazum. Kosovski narod će doživotno biti zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama – našem spasiocu u najmračnijim danima, koji je uz nas i dan danas. Dozvolite mi da vas uverim da je Kosovo i dalje posvećeno održivom miru i dugoročnom prosperitetu na Zapadnom Balkanu. Radili smo puno tokom ovih godina i pripremili smo da damo naš doprinos miru i bezbednosti u svetu. Takođe smo nepokolebljivi u našoj posvećenosti u postizanju sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i koji će doneti međusobno priznanje između Kosova i Srbije. Jasnije je nego ikada pre, da se to može postići samo pod rukovodstvom Sjedinjenih Američkih Država. Vaša uloga je vitalna. Kosovo je zaista blagosloveno što ima vašu nepokolebljivu podršku u ispunjenju njegovih težnji. G. predsedniče, čast mi je da vam kao predsednik Republike Kosovo, u znak zahvalnosti na vašem ličnom doprinosu sa slobodu Kosova, postizanje mira i privrednog prosperiteta, dodelim Orden slobode. Sporazum koji je potpisan u Beloj kući ne bi bio moguć bez energije, jasne težnje i direktnog, nepokolebljivog i vernog angažovanja vašeg savetnika za nacionalnu bezbednost g. Roberta O’Briena  i vašeg posebnog izaslanika, ambasadora g. Richarda Grenella. U znak zahvalnosti za njihove napore, takođe sam podelio Predsedničku medalju zasluga. O’Brienu i g. Grenellu, zbog njihovih posebnih zasluga u postizanju istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije koji je potpisan u Vašingtonu. U ime kosovskog naroda, zadovoljstvo mi je da vas pozovem da posetite Kosovo i da se uverite u napredak koji ste vi omogućili. Bila bi mi velika čast da vas dočekam i da vam predstavim najviše pro američki narod na svetu.”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kabinet kosovskog predsednika Hašima Tačija 

Comments

Pročitaj još