Stano: Nema rokova, ali ni odugovlačenja dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija ne postavlja veštačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zaintersovana ni za beskonačno odugovlačenje ovog procesa, kaže portparol EU Peter Stano.

Stano je, govoreći o metodologiji koja se očekuje kada je reč o primeni dogovorenih sporazuma u odnosu na očekivani finalni sporazum, rekao da je najbitnije dovesti dijalog do “uspešnog kraja”.

“U procesu smo koji treba da uzmemo ‘korak po korak’ i bez objašanjavanja o procedurama i detaljima o tome šta ide prvo, a šta drugo. Na kraju krajeva, bitno je da dođemo do uspešnog završetka, a to je sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum”, kaže Stano.

Peter Stano nije želeo da komentariše najave iz Prištine o tome da “nema primene pojedinačnih sporazuma” sve dok ne dođe do “finalnog priznanja Kosova od strane Srbije”.

Na najave Prištine da će se ZSO primeniti tek po postizanju finalnog sporazuma sa Beogradom, Stano je u četvrtak poručio da je u pitanju “međunarodna obaveza Prištine” koja čeka primenu od 2013. godine.

Portparol EU naglašava da Brisel ne želi da komentariše ni “interpretacije prištinskih zvaničnika” o tome šta su “rekli ili nisu rekli” predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel kada je reč o trajanju dijaloga.

Naglašava da je EU tu da olakša dogovor Beograda i Prištine, a ne da nameće rokove ili rešenja.

“Interes EU je da se pomogne obema stranama da dođu do zajedničkog rešanja i pravno obavezujućeg dogovora o normlizaciji, a vreme potrebno za to je u rukama Beograd i Prištine”, kaže Stano.

Izvor: Tanjug, RTS

Foto: europa.ba

Comments