• Početna>
  • Vesti>

Škole u Kos.Mitrovici i Zvečanu spremne za polazak đaka; nastavnici, roditelji i učenici nestrpljivo čekaju ponedeljak

Osnovne i srednje škole u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji počeće u ponedeljak sa radom, informacija je koja zvanično još uvek nije potvrđena od strane nadležnih.

Nezvanično, načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić obavestila je direktore škola, da od ponedeljka 21.septembra počinju sa radom u školama.

Od 1.septembra, učenici sa Kosova i Metohije nastavu su pohađali onlajn, a sa nastavnicima i profesorima komunicirali putem grupa na društvenim mrežama.

Direktor O.Š “Branko Radičević” Ivan Zaporožac kaže u izjavi za program Radio Kosovske Mitrovice da su na osnovu stručnog uputstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i školske uprave u Kosovskoj Mitrovici, apsolutno sve pripremili za polazak učenika u školu.

“Dezinfikovali smo sve prostorije u kojima će boraviti učenici i nastavnici, pripremili se za njihov dolazak, obeležili smo pravac kretanja, izlepljeni su posteri na kojima je objašnjeno značenje korona virusa i kako se zaštititi. Apsolutno mogu reći da smo spremni za brzi povratak đaka u školske klupe čemu se mnogo svi radujemo, kako roditelji, tako i nastavno osoblje u školi” istakao je Zaporožac i dodao da su u ovoj školi svi složni da je rad u učionici mnogo bolji i lepši, u odnosu na onlajn nastavu.

“I mada smo se smo se apsolutno dobro snašli kod onlajn nastave kako nastavno osoblje, tako i učenici i roditelji” istakao je Zaporožac.

Direktorka O.Š “Vuk Karadžić” u Zvečanu Slađana Fićović kaže da je i ova škola izvršila sve pripreme za početak školske godine, i primenila sve epidemiološke mere . “Mi smo i ranije bili spremni, ali danas smo ponovili sve ono što je bitno, postupili po stručnom uputstvu Ministarstva prosvete Srbije, dezinfikovali smo školu, zalepili postere, obeležili trake kojom stranom učenici ulaze u školu, kojom izlaze” istakla je Fićović i navela da su svi nastavnici, učenici i roditelji srećni jer su svi bili nestrpljivi da se krene sa radom u školi.

Rad će biti organizovan po grupama u tri smene. “Niži razredi u dve smene, a viši razredi po kombinovanom modelu” rekla je Fićović.

Pojasnila je da su sva odeljenja od  1. do 4. razreda podeljena u dve grupe A i B i to su deca koja će svakog dana biti u školi u dve smene od 7.30 i 10.15. Kombinovani model podrazumeva dolazak u školu svakog drugog dana. “Jednog dana će pratiti onlajn nastavu, a drugog biće prisutni u školskim klupama. Ocenjivaće će se vršiti samo u školi” istakla je direktorka O.Š “Vuk Karadžić” u Zvečanu.

Marija Vesković je majka dva školarca. Kaže da ma koliko onlajn nastava bila dobro odrađena i ma koliko da se i roditelji i nastavnici  trudili, školski ambijent i živu reč ništa ne može da zameni.

„Kao roditelju, jako mi znači što će deca poći u školu jer smatram da živu reč ne može da zameni onlajn nastava, nebitno kako i koliko profesionalno bila odrađena. Smatram da takav vid nastave samo  unazađuje decu, i stvara averziju prema školi. Mislim da su deca puno propustila, i da propušteno ne može da se nadoknadi, ali da možemo da idemo dalje i da ne dozvolimo da deca ostanu uskraćena za znanje koje će im kasnije u životu trebati“ kaže Marija.

Naša sagovornica naglašava da je naročito teško roditeljima koji su radno angažovani i prema tome, nisu u mogućnosti da pomognu deci u savladavanju često potpuno nepoznatog gradiva i da iskontrolišu da li sve odrađeno i poslato.

„Polazak u školu mi znači zato što sam zaposlena, i vrlo je teško uskladiti sve obaveze uz onlajn nastavu. Sa decom mora da se radi, da se prati i proverava. Svakako, otežavajuća je okolnost ako imate više od dva đaka, jer bukvalno ceo dan prođe u “školovanju”. Očekujem da se situacija normalizuje, da sve krene normalnim tokom jer smo na gubitku i mi kao roditelji, a deca posebno“ kaže Vesković.

Školi se raduju i đaci. Jedanaestogodišnji Stefan je ovog septembra krenuo u peti razred. Nema predstavu o tome ko je koji nastavnik, u čemu se razlikuje dužnost učiteljice od razrednog starešine, ali zna da se uželeo drugara i druženja.

„Ja sam peti razred i uz  pomoć mame i tate shvatio sam šta proučava biologija, šta istorija, geografija. Ali ne znam nastavnike i jedva čekam da ih upoznam. Onlajn nastava je malo dosadna. Najviše se radujem što ću ponovo da budem sa drugarima“ kaže Stefan.

Učenici u centralnoj Srbiji u školskim klupama su od 1. septembra, dok su učenici na Kosovu koji nastavu pohađaju u kosovskom sistemu obrazovanja ovog ponedeljka krenuli u škole, čiji polazak se sprovodi u dve faze.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još