• Početna>
  • Vesti>

Preminula još jedna osoba, nova 62 slučaja zaraze koronavirusom

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminula jedna osoba. Potvrđena su 62 nova slučaja zaraze koronavirusom.
Testirano je 7.411 uzoraka. Na respiratorima se nalazi 20 pacijenata.

Kon: U Beogradu već imamo slučajeve obolevanja kod povratnika

Epidemiolog Predrag Kon poručio je da ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, već da bude na korist svima nama.

“U Beogradu pouzdano tvrdim, već imamo pojave obolevanja kod povratnika”, rekao je Kon i dodao da su oni se vratili iz Crne Gore, Turske, Egipta.

Kisić Tepavčevićeva o kaznama u slučaju nepoštovanja mere nadzora

Kada je reč o kaznama za građane koji ne budu poštovali meru nadzora nakon ulaska u Srbiju, Kisić Tepavčevićeva kaže da nije akcenat u tome i da je najveća kazna za te ljude da se zaraze i da prenose virus svojim najbližima.

“U ovoj borbi moramo da budemo solidarni, da delujemo kao jedan tim, i cilj ovih mera je da kontrološemo što je više moguće prenošenje ovog virusa”, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o građanima koji uđu u zemlju pre 18 časova danas, oni nisu u obavezi da se jave, ali treba da takođe vode računa narednih deset dana o tome kako se osećaju, rekla je doktorka.

Kisić Tepavčević: Gotovo polovina zaraženih iz Beograda

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da je 61 odsto od ukupnog broja danas registrovanih slučajeva koronavirusa sa teritorije gradova Beograda i Kragujevca.

“Gotovo polovina, 45 odsto, je sa područja Beograda”, dodala je Kisić Tepavčevićeva na konferenciji za medije.

Odluka po kojoj će građani Srbije koji se vraćaju u zemlju biti pod posebnim zdravstvenim nadzorom, stupa na snagu u 18 časova. Pri prelasku granice, oni će dobiti upozorenje u kojem će biti upoznati sa obavezama koje su dužni da ispune.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je isključivi cilj nadzora koji se uvodi da se smanji verovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van Srbije, a ne da se bilo ko kažnjava ili evidentira ko je otišao van zemlje.

Epidemiolog Branislav Tiodorović očekuje da građani koji se vraćaju budu onoliko savesni koliko su i u samoj zemlji, jer, kako kaže, postoji određeni procenat onih koji smatraju da su sve mere nepotrebne.

Smatra da je realno očekivati porast procenta obolelih u narednih 10 do 15 dana, ne samo zbog povratnika s letovanja već i zbog određenih situacije unutar Srbije.

Izvor: RTS

Foto: Slobodne novine

Comments

Pročitaj još