• Početna>
  • Vesti>

Gilmor: Vašingtonski sporazum simbol nove ere na Zapadnom Balkanu

Američki ambasador pri misiji OEBS-a u Beču Džejms Gilmor Treći pohvalio je hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera  Avdulaha Hotija za vođstvo u postizanju sporazuma u Vašingtonu, uz ocenu da on simbolizuje novu eru pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug. 

On je u obraćanju misiji dodao i da sporazumi daju zamah dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, a čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, povećana saradnja i izgradnja poverenja između dve strane. “Pozdravljamo hrabro i perspektivno vođstvo predsednika Vučića i premijera Hotija u premošćavanju dugogodišnje podele u korist obe zemlje. Pozdravljamo njihovu posvećenost primeni sporazuma, koji će olakšati potreban ekonomski rast i doneti radna mesta građanima Srbije i Kosova”, naveo je on u obraćanju misiji, objavljenom na sajtu Stejt departmenta. 

On je istakao da postizanje sporazuma predstavlja važan razvoj događaja na celom prostoru OEBS-a. Američki diplomata je dodao i da pored ekonomskih aspekata sporazuma, oni simbolizuju novu eru pomirenja i miroljubive saradnje za Zapadni Balkan, kao i nadu za mlađe generacije koje, kako kaže, teže svetlijoj ekonomskoj budućnosti. “Bezbednost, stabilnost, mir i prosperitet na čitavom zapadnom Balkanu i dalje su važni ciljevi SAD. Sporazumi od 4. septembra pokazuju da će zajednički prosperitet biti rezultat povećane saradnje Beograda i Prištine.

Nadamo se da će sporazumi takođe biti preteča novog napora za pomirenje na zapadnom Balkanu”, rekao je Gilmor Treći. Gilmor je ocenio da sporazum iz Vašingtona pokazuje inovativni i diplomatski nagon američkog predsednika Donalda Trampa da traži kreativne načine za spajanje dve strane nakon višegodišnjih pregovora. 

On je, konstatuje Gilmor, promenio redosled pristupa i prvo se usredsredio na ekonomiju verujući da su “opipljive ekonomske koristi preduslov za napredak u političkim pitanjima”. Istovremeno, Gilmor je pozdravio i korake Beograda i Prištine ka jačanju mira na Bliskom istoku, pre svega nameru da Srbija otvori kancelariju u Jerusalimu i prebaci ambasadu u Jerusalim. 

“Nastavljajući zamah na ovom istorijskom Abrahamovom sporazumu, Izrael i Kosovo su se takođe složili da normalizuju odnose, a Kosovo je izrazilo nameru da otvori ambasadu u Jerusalimu. Ovi hrabri koraci će poboljšati mir među našim partnerima u Evropi i na Bliskom Istoku”, ocenio je Gilmor. 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još