Dodik: Predsedništvo je odlučilo da se u ovoj fazi podrži nezavisnost KiM, ali to nije konačna odluka

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na predlog odluke da BiH prizna samoproglašeno Kosovo.

Dodik je potvrdio da na današnjoj vanrednoj sednici Predsedništva BiH nije usvojen predlog odluke o priznanju BiH samoproglašenog Kosova, jer je on bio protiv toga.

Iako je preglasan, ističe Dodik, to nije konačna odluka već će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

“Dalja procedura ide tako što će se na sledećoj redovnoj sednici staviti kao obavezna i o njoj će se odlučivati. Ali to nije konačna odluka, ako ja pokrenem, a hoću, pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o tome NS RS odlučuje”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Kosovo, istakao je, ne može da bude priznato, RS ne može da prihvati da se različita praksa primenjuje.

“Što se tiče KiM, Predsedništvo je odlučilo da se u ovoj fazi podrži nezavisnost KiM, ali to nije konačna odluka”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je dobro što je pitanje priznavanja samoproglašenog Kosova došlo na dnevni red Prededništva kako bi se rešilo jedno zauvek.

Jer, kako je objasnio, jednom kada odluka bude doneta da BiH ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost, onda će svi biti u obavezi da to javno i kažu.

Izvor: Tanjug

Foto: RTRS

Comments