• Početna>
  • Vesti>

Sava Janjić: Srbi sa Kosova očekuju od dijaloga u Briselu efikasne mehanizme zaštite

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je danas da Srbi sa Kosova očekuju od dijaloga u Briselu efikasne mehanizme zaštite i da je Srpska pravoslavna crkva na Kosovu bila prva srpska institucija koja se uključila u dijalog sa predstavnicima kosovskih Albanaca uz posredovanje UNMIK-a, nakon sukoba, 1999. godine.

Janjić je podsetio da je 1999. godine, u prisustvu tadašnjeg vladike raško-prizrenskog Artemija i aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija, rekao da podržava ulogu Međunarodnog tribunala za ratne zločine jer se mir, kako je naveo, jedino može graditi na osnovama pravde.

Janjić je na Tviteru objavio video zapis iz jula 1999. godine sa zajedničkog srpsko-albanskog saveta, uz podsećanje da je i tada  učestvovao na susretima koji su podržavali pomirenje i osuđivali nasilje, bilo koje strane.

Janjić je istakao i da Srbi sa Kosova očekuju od dijaloga u Briselu efikasne mehanizme zaštite.

“Kosovski Srbi, razumljivo i naša Crkva od dijaloga Beograda i Prištine očekuju konkretne i efikasne mehanizme zaštite u atmosferi neprestanog negiranja našeg kulturnog i verskog identiteta i osnovnih prava, netolerancije i čestih incidenata”, poručio je Janjić.

Uprkos nekim zakonima, nastavio je Janjić, zasnovanim na Ahtisarijevom planu, u stvarnosti se srpska zajednica suočava sa diskriminacijom po mnogim pitanjima.

“Uprkos međunarodnom civilnom i vojnom prisustvu, Kosovo je na putu da se pretvori u etnički čisto albansko društvo. Ulog su vekovi hrišćanske i pravoslavne tradicije. Koliko god je poricanje zločina neprihvatljivo u Srbiji, Bosni i Hercegovini, tako mora biti i na Kosovu. Projekat stvaranja etnički čistih zemalja rak je Balkana koji ga udaljava od vrednosti EU”, istakao je Janjić.

Prema njegovim rečima, ljudska prava i verske slobode osnova su svakog demokratskog društva.

“Zaista je žalosno što se 20 godina nakon zaustavljanja povratka naših izbeglica nastavljaju incidenti i što Srpska pravoslavna crkva na Kosovu ostaje na meti neodgovornih institucija koje krše sopstvene zakone, a mediji šire besni nacionalizam i etničku i versku mržnju”, naveo je iguman Visokih Dečana.

Kako je napomenuo, uprkos našim naporima, SPC sa preostalim Srbima na Kosovu suočila se sa sistematskim uništavanjem 150 svetih mesta, napadima i opakom medijskom kampanjom koja je dovela još više Srba u progonstvo.

“Bez prisustva Kfora, UN, EU i OEBS-a nijedan Srbin ne bi preživeo do danas”, ocenio je Janjić.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još