SAD, Kosovo i Srbija nominovani za Nobelovu nagradu za mir

Švedski poslanik demohrišćana Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada Sjedinjenih Država, Kosova i Srbije za Nobelovu nagradu za mir, prenosi Klan Kosova. Kako se navodi, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji ekonomskih odnosa što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Jakobson je danas nominaciju predao Švedskoj akademiji nauka koja dodeljuje Nobelove nagrade.

“Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju “, kaže se u predlogu Jakobsona.

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i verskoj osnovi.

“Po završetku rata bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima između Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno sa Vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa “, dodaje se u nominaciji.

Kako je napisao Jakobson, Trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz “hladnog u topli mir”.

“Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob”

Kako je zaključeno u dokumentu nominacije, Jakobson je istakao da želi da nominuje Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, “jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju”.

Izvor: Kosovo online / Reporteri

Comments