• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Francuska i Holandija koče proces liberalizacije viza

Premijer Kosova Avdulah Hoti izneo je detalje o svojim sastancima u Evropskom parlamentu, kao i o sporazumu potpisanom u Vašingtonu i američkim investicijama na Kosovu.

Hoti je spomenuo sastanke sa predsednikom Evropskog parlamenta i sa parlamentarnim Odborom za spoljne poslove različitih zemalja koje su uglavnom zainteresovane za sastanak Kosovo i Srbija.

Premijer Kosova rekao je za “Euronews” da uprkos činjenici da Evropska komisija godinama podržava liberalizaciju viznog režima samo zemlje poput Francuske i Holandije koče ovaj proces.

Naveo je da rade na ministarskom nivou kako bi bili sigurni da su uslovi ilegalne imigracije i organizovanog kriminala ispunjeni i da će i dalje biti takvi.

Upitan o stavu koji će zauzeti premijer ako DSK i ABK ne ostanu zajedno u vladi, on je to nazvao hipotetičkom situacijom za koju ne može da da odgovor.

„Sprovodim sve tačke sporazuma i nema razloga da bilo koja od stranaka napusti koaliciju“, rekao je on.

Novinar Euronevsa je takođe pitao Hotija o konkretnim brojkama američkih investicija na Kosovu, gde je pomenuo projekat autoputa i železnice Priština-Merdar, projekat gasovoda koji dolazi iz Skoplja i severa RMV-a i pomoć malim i srednjim preduzećima, za šta će biti potrošeno oko milijardu dolara.

Hoti nije konkretno govorio zašto se povukao sa tačaka koje su bile u najboljem interesu Kosova, izjavivši sa sigurnošću da će ovaj sporazum doneti samo dobro, a, kako je naveo, neka od njih su postala vidljiva.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još