• Početna>
  • Vesti>

Otkriven sadržaj dosijea iz Specijalnog suda koji su stigli na adresu veterana OVK

Sekretar Organizacije ratnih veterana OVK Faton Kljinaku rekao je šta su u dosijeima koji su doneti u njihovu kancelariju pronašli.

Prema njegovim rečima, pronašli su komunikaciju između Specijalnog tužilaštva i Tužilaštva Srbije za saslušanja koja su vođena u vremenu tokom i posle rata, prenosi Kljan Kosova.

Kljinaku smatra da su ta saslušanja u Srbiji rađena pod pritiskom, a ukoliko ne bi sarađivali, postojala je mogućnost “da bi mogli biti ubijeni”.

“Oni neprestano komuniciraju sa tužilaštvom srpskog okupatora i ne samo ovaj sud, već i Unmik i Euleks. Sarađivali su sa Srbijom kako bi optužili bivše borce OVK. Znamo da se sve što Srbija istražuje radi u određene svrhe. Tražili smo da to učini lokalni sud, ali poslanici su napravili veliku grešku kada su glasali za Specijalni sud. Tražili smo izmenu zakona o ovom sudu zbog istrage svih ratnih zločina“, naveo je Kljinaku.

On je, gostujući u televizijskoj emisiji “Oko 7”, pokazao kako je paket stigao u kancelariju ORV OVK i zašto su odlučili da daju neke primerke medijima.

“Dovezli su ih u paketu i ostavili na prijemnici. Predsednik Gucati, potpredsednik Haradinaj i ja izašli smo i zaključili da ne bi trebalo da diramo paket jer smo se plašili da se nešto ne dogodi. Tada smo videli da u njemu postoje dokumenti. Slučaj smo odmah prijavili medijima, jer nismo nikad verovali tužilaštvu ili međunarodnoj pravdi, pa smo želeli da obavestimo ljude o ovom događaju”, objasnio je Kljinaku.

Prema njegovim rečima, potom su istražiteljima Specijalnog suda koji su došli u kancelariju kazali šta se dogodilo.

“Smatrali smo to provokacijom. Potom smo o svemu obavestili građane. Dali smo tri primerka medijima, a jedan smo sačuvali za kosovsko tužilaštvo. Primerke koje smo dali listu ‘Infokus’, otišli su i uzeli od njih, iako taj medij nije objavio imena. Ovaj sud nije samo politički već i antidemokratski, jer ne možete da sprečava medije da objavljuju komunikaciju koju su ostvarili sa srpskim tužilaštvom. Novinari imaju pravo da ih objave”, smatra Kljinaku.

Na pitanje šta je sadržaj ovih dosijea, on je ponovio da su u pitanju saslušanja i komunikacije Specijalnog tužilaštva sa kolegama iz Srbije, koji su želeli da saslušaju neke svedoke.

“Oni su 2008. godine, 2009. i 2015. imali kontinuiranu komunikaciju o tim saslušanjima”, naveo je Kljinaku.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još