• Početna>
  • Vesti>

Škole spremne za nastavu, odlaganje iskorišćeno za renoviranje i adaptaciju

Učenici na Kosovu i Metohiji, koji pohađaju nastavu po planu i programu srpskog Ministarstva prosvete, sa onlajn nastavom su krenuli 1. septembra, dok se 14. septembra očekuje da đaci sednu u školske klupe. Učenici su podeljeni po grupama, a za nastavu u školama sprovodiće se sve epidemiološke mere zaštite.

V.D. gradonačelnika Severne Mitrovice, Aleksandar Spirić, i glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, obišli su juče renoviranu srednju tehničku školu „Mihailo Petrović Alas”.

Spirić je povodom priprema za početak nastave u školama, rekao za program Radio Kosovske Mitrovice da opština Severna Mitrovica već godinama u kontinuitetu čini sve da se poboljša školski standard.

“Stoga se trudimo da pomognemo adaptacije u školama i omogućimo deci i nastavnicima bolje uslove za rad, stavljajući akcenat na ono što je najvažnije i najvrednije, a to je kvalitetno obrazovanje. Obilaskom škola videli smo da je sve spremno za eventualni početak nastave u učionicama, a istovremeno i da su na vreme dostavljena dezinfekciona sredstva neophodna u cilju sprovođenja mera zaštite od koronavirusa”, dodao je Spirić.

Period odvijanje nastave na daljinu i odlaganje početka nastave u skolskim ucionicama iskorišćeni su za neke radove koji obuhvataju renoviranje komunikacija – reparacija zidova i plafona, renoviranje mokrih čvorova – zamena vodovodne i kanalizacione mreže.

Direktor srednje tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ Radovan Tanić je za program Radio Kosovske Mitrovice je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što je ova škola u potpunosti renovirana. Istakao je da su radovi u završnoj fazi i da je sve spremno za početak školske godine.

“Radovi se uglavnom privode kraju u učionicama i kabinetima. Mašine se vraćaju na mesto i spremni smo za početak izvođenja praktične nastave u kabinetima. Dobili smo alkohol i sredstva za higijenu, tako da svega imamo i spremi smo za početak nastave u školi”, rekao je Tanić.

Inače, i kosovsko ministarstvo obrazovanja i nauke najavljuje da će nastava na Kosovu početi u dve faze. Ministar prosvete Kosova Rame Ljikaj je nakon virtuelnog sastanka sa direktorima obrazovanja u kosovskim opštinama istakao da će prva faza početi 14. , a druga 21. septembra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Opština Severna Mitrovica

Comments

Pročitaj još