• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Pridruživanje Kosova “mini-Šengenu” je zahtev SAD

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da je sporazum u Vašingtonu veliki korak ka konačnom sporazumu sa Srbijom, javlja Koha.

Hoti je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade istakao da je Bela kuća posebno zainteresovana za sprovođenje ekonomskih sporazuma i da ovaj sporazum jača suverenitet Kosova.

Kosovski premijer je govorio i o sastancima u Briselu, nazivajući ih veoma važnim.

“Veoma sam zadovoljan što smo u roku od tri meseca na vlasti uspeli da konsolidujemo narušene odnose. Primenjuju se principi koje smo usvojili u vladi. Kada Skupština Kosova počne sa radom podneću izveštaj o sporazumu iz Vašingtona i sastanka u Briselu”, naveo je Hoti.

Istakao je takođe da priznanje Izraela nije iznenađenje, jer su, kako je naveo, bili u kontaktu sa Belom kućom, ali je dodao da je iznenađenje koliko se brzo dogodilo.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da će se sporazum iz Vašingtona sprovesti.

Kosovski premijer je govorio i o “mini-Šengenu” rekavši da je pridruživanje Kosova zahtev Sjedinjenih Amričkih Država.

“Kada nam je to postavljeno u Vašingtonu, bili smo protiv, ali je Bela kuća tražila da se pridružimo ovoj regionalnoj inicijativi. Dakle, naš stav jeste bio protiv, Bela kuća je zahtevala i složili smo se”, rekao je Hoti.

Poručio je da u vođenju delegacije u dijalogu sa Srbijom ne predstavlja sebe već Vladu Kosova, koja uključuje Alijansu za budućnost Kosova i Socijaldemokratsku inicijativu NISMA.

“Nijedno članstvo u međunarodnim organizacijama i nijedno novo priznanje ne mogu se postići bez podrške Sjedinjenih Država i ključnih zemalja EU”, dodao je Hoti.

O Gazivodama i ZSO

U vezi  tačke za jezero Gazivode, rekao je da će Odeljenje za energetiku uraditi studiju izvodljivosti na osnovu koje će biti poznato kako će se ta voda koristiti.

Kosovski premijer je poručio i da je sa stola uklonjena kao tema razmena teritorija i dodao da neće biti tačke koja utiče na suverenitet Kosova.

“Ali, naravno da ćemo razgovarati o ekonomskoj saradnji, o nestalima, šteti”, istakao je Hoti.

Kada hje reč o izjavama predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani upućenim na njegov račun, naglasio je da je on poslednja osoba koju mogu nazvati arogantnom.

“Mislim da sam poslednja osoba koja se može nazvati arogantnom. Ono što ona misli je prilično relativno. Za razliku od dela opozicije koji je pogrešio,  Osmani će shvatiti da je pogrešila za tri godine”, ocenio je Hoti.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, naveo je da imaju sporazum za Zajednicu koji je državna obaveza, ali će videti kako mogu da napreduju u ovom pravcu.

“Ono na čemu radimo je da  dogovorimo o metodologiji kako tretirati državni dug i ratnu odštetu  u skladu sa konvencijama”, istakao je Hoti.

Hoti: Vašingtonskim sporazumom u infrastrukturu se ulaže više od milijardu dolara 

Premijer Kosova poručio je da infrastrukturni projekti predviđeni sporazumom koji su Kosovo i Srbija potpisali u Beloj kući u Vašingtonu vrede više od milijardu dolara.

Na početku 29. sednice vlade, ispred svojih ministara, Hoti je rekao da je ovaj sporazum veliki korak ka konačnom sporazumu.

Prema njegovim rečima, iz ovog sporazuma proizilaze dva glavna pitanja.

“Sporazum je veliki korak ka konačnom sporazumu. Dva su glavna elementa ovog sporazuma, prvi je ekonomski deo, infrastrukturni projekti koji ukupno vrede više od milijardu dolara. A politički deo je priznanje od države Izrael, ovaj sporazum jača suverenitet Kosova”, dodao je Hoti.

Hoti je dalje rekao da je poseta Vašingtonu važna “da bi se vratila pažnja koja je nedostajala već neko vreme”.

Hoti: Ja predstavljam vladu za pregovaračkim stolom

Hoti je danas odgovorio lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju, nakon njegovih kritika da za pregovarački sto ne vodi ministre njegove partije.

Hoti je rekao da je on taj koji predstavlja vladu za pregovaračkim stolom.

“Kada predvodim delegaciju, predstavljam vladu, Alijansu i Inicijativu i druge koalicione partnere. Alijansa je preko mene predstavljena u procesu dijaloga”, rekao je Hoti na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade.

Naveo je takođe da od proglašenja nezavisnosti Kosovo nikada nije dobilo toliko pažnje i da njegova vlada ima otvorena vrata u Vašingtonu, Briselu i NATO-u, uz ocenu da njegova vlada nije ušla u dijalog igre radi.

Izvor Koha ditore/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još