• Početna>
  • Vesti>

Grenel: Gazivode pripadaju i Kosovu i Srbiji, ekonomija rešava politički sukob

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da će sa otvaranjem novih radnih mesta nestati i politički sukobi između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Grenel je u intervjuu za “ACLJ.org“ ocenio da su sporazumi potpisani u Vašingtonu istorijski.

“Ovaj sporazum između Kosova i Srbije je istorijski. Već 21 godinu se borimo za simboliku i reči. To se naziva političkim procesom. Zemlje nisu mogle da prebace novac u ekonomiju. Donald Tramp mi je rekao da ih okupim radi ekonomske normalizacije, da pokušam da radim zajedno za dobre poslove za mlade, to je bila ideja. Zanemarujući ratove reči i simboliku. Da pokušaju da poguraju stranke da ekonomski smanje barijere”, rekao je Grenel.

On je naglasio da je otvoren vazdušni prostor i da je posle 21 godine uspostavljen prvi let vezan za trgovinu koju će, po njegovim rečima, ojačati i sporazum o železnici.

Grenel se osvrnuo i na dogovor oko jezera Gazivode navodeći da je poenta razgovora o jezeru Gazivode povezana sa studijom izvodljivosti američke vlade da bi se videle mogućnosti korišćenja vode u energetske svrhe.

“Napravićemo studiju izvodljivosti vlade SAD na jezeru koje koriste dve zemlje, većinu Kosovo, a deo i Srbija, o tome kako pronaći načine za korišćenje vode za energetska pitanja“, rekao je Grenel.

On je istakao da je cilj Trampove administracije da američkim investicijama u regionu omogući uklanjanje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana, tačnije u Srbiji.

“Obe zemlje su se složile da prošire svoje izvore energije, a to je veoma važno za Srbiju, jer 100 odsto njene energije dolazi iz Rusije i dogovorile su se da prošire svoj izvor energije, što znači napuštanje Rusije“, rekao je Grenel.

Specijalni izaslanik SAD se osvrnuo i na dogovor o priznanju Izraela i upostavljanju diplomatske saradnje.

“Kosovo i Izrael će se prvi put upoznati. To znači premeštanje regiona zapadnog Balkana na Zapadnu stranu i držanje podalje od Rusije i Kine”, rekao je Grenel.

Kao jedno od važnih pitanja, Grenel je ocenio i dogovor o međusobnom priznavanju diploma.

“Obe strane su se složile da priznaju jedna drugoj diplome i radne dozvole. To je veliko dostignuće. Jer, ako ste zubar koji živi na Kosovu, ali ste studirali u Srbiji, onda ne biste mogli da radite. Jer vaše veštine nisu bile poznate. Ovo će otvoriti put pojedincima za izgradnju karijere i stvaranje porodica. Mislimo da će, kada budete radili na otvaranju novih radnih mesta i politički ratovi koji traju 21 godinu biti ostavljeni po strani. Rekao sam dvojici lidera da simbolika nije plaćanje kirije i stavljanje hrane na sto“, zaključio je Grenel.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još