• Početna>
  • Vesti>

Tender za prvu deonicu autoputa Niš-Merdare-Priština krajem oktobra ili početkom novembra

Beograd, 9. novembra 2015.-Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinatrstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic (na slici) govori na promociji Bele knjige. Srbija ce sledece godine biti medju prvih 40 zemalja na "Doing business" listi Svetske banke, izjavio je danas premijer Aleksandar Vucic i podvukao da Srbija prednjaci po broju stranih investicija u regionu. Vucic je na promociji "Bele knjige 2015" Saveta stranih investitora rekao da je Srbija ove godine napredovala za 32 mesta na listi Svetske banke, a da ce sledece godine biti medju prvih 40, sto je znacajan napredak za nasu zemlju i dobar znak za one koji hoce da investiraju u nasu zemlju.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu prošle nedelje vredan je u delu novih investicija blizu 4 milijarde dolara i predstavlja investicioni bum za ceo region, izjavila je danas u Vranju potpredsednica vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Gradimo autoput Niš-Merdare-Priština i za prvu deonicu od Niša do Pločnika dugu 33 kilometra tender će biti raspisan krajem oktobra ili početkom novembra, najavila je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

“Za nju smo obezbedili 40 miliona evra bespovratnih sredstava od EU, imamo potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom na 100 miliona evra i uskoro ćemo potpisati ugovor sa EBRD za ostatak sredstava. Uporedo, razgovaraćemo sa Američkim fondom za razvoj o finansiranju ostalih deonica”, rekla je ona.

Mihajlović podseća da Američki fond za razvoj, koji je posetio Srbiju u februaru, ima mogućnost da investira van SAD 60 milijardi dolara i da su zainteresovani da plasiraju novac u naš region.

“Na nama je da tu šansu iskoristimo, jer nam je u interesu da gradimo infrastrukturu. Ovim ekonomskim sporazumom razmišlja se o gradnji još jednog autoputa od Bujanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine”, rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug, Blic

Comments

Pročitaj još