• Početna>
  • Vesti>

Tači: Hvala Trampu i Grenelu, sporazum vodi ka ekonomskom razvoju i stabilnosti na Balkanu

Predsednik Kosova Hašim Tači na današnjoj konferenciji za medije ocenio je sastanak srpske i kosovske delegacije u Vašingtonu najozbiljnijim diplomatskim poduhvatom Sjedinjenih Američkih Država.

Tači je istakao zasluge američkog predsednika Donalda Trampa i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela.

“Prošla nedelja je bila još jedna potvrda posvećenosti američkog predsednika Trampa Kosovu. Uz zalaganje specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ovi napori su formalizovani prošlog petka. Ovo je bio najozbiljniji diplomatski poduhvat u ove dve decenije za Zapadni Balkan”, rekao je Tači.

Naglasio je da je sporazum potpisan u Vašingtonu na Kosovu prikazan “lažno i štetno“.

“Tokom ovog veoma teškog procesa naišli smo na prepreke, optužbe i zavere sa mnogih strana, jer je formalizacija sporazuma bila prikazana ’lažno i štetno’, rekao je Tači i zahvalio na dosadašnjem angažovanju SAD u svim procesima razvoja Kosova.

“Počevši od Buša starijeg koji je iscrtao crvene linije Srbiji u odnosima sa Kosovom početkom 90-tih godina, predsednika Klintona koji je bio na čelu procesa NATO bombardovanja  nakon kog je Kosovo steklo slobodu. Podsećam na Buša mlađeg koji je Kosovo konačno učinio nezavisnim i suverenim pa do administracije Obama-Bajden“, podsetio je Tači.

On se osvrnuo i na postignute ekonomske sporazume, koje su 4. septembra potpisali Kosovo i Srbija u Beloj kući, istakavši neizmernu zahvalnost  bezrezevrnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država.

“Prošle nedelje smo dobili još jedna potvrdu podrške i posvećenosti predsednika Trampa. Osećamo se srećno i ponosno da smo nakon dvogodišnje saradnje sa Trampom, formalizovali ove napore za noramalizaciju odnosa”, istakao je Tači.

On je naglasio da će se formalizacijom sporazuma podstaći ekonomski razvoj, stvoriće se nova radna mesta i doći će do poboljšanja ekonomskog stanja građana.

“Prioritet Kosova je uvek bilo i pitanje nestalih osoba. Naš konačni cilj je mir i održiva stabilnost na celom Balkanu, kao i bolji i dostojanstveni život za sve građane Kosova. Zahvaljujem se i O’Brajanu, ali sve ovo ne bi smo postigli bez angažovanja specijalnog predstavnika Grenela”, kaže Tači.

Izvor: Koha,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još