Koje su teme otvorene u Briselu – detalji razgovora delegacija Beograda i Prištine

Beograd i Priština usaglasili su stavove o pitanju nestalih i raseljenih lica kao i o ekonomskim odnosima, rekao je predsedednik Srbije. Otvorena su i dva nova, Zajednica srpskih opština i imovina i međusobna potraživanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da najteže teme tek dolaze na dnevni red i ističe da je za Srbiju posebno važan dogovor o ekonomskim odnosima.

“Suština i, ako smem da kažem, ono što je za nas najvažnije, slobodan protok ljudi, robe i kapitala i usluga; da više ne može da se pravi šteta bilo kojoj strani ekonomski, da bilo koja strana uvodi nekakve takse, tarife, kao što smo to imali slučaj ranije”, rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, važno je da imamo zajedničko tržište rada, da imamo zajedničko tržište robe, da razmišljamo o budućnosti i to je nešto što će doneti napredak celom regionu.

“O tome se nije bilo lako dogovoriti jer nekom drugom možda nije bilo tako stalo do toga, nama jeste i mi se time ponosimo i to je za nas užasno važno”, rekao je Vučić.

Dogovoreni su mehanizmi rešavanja problema interno raseljenih lica i obaveza uvida u sve arhive kako bi se rešila sudbina oko hiljadu nestalih Albanaca i petsto nestalih Srba, rekao je Vučić ocenjujući da je to dug prema porodicama na obe strane, koje su verovanto izgubile svoje najmilije.

“Kada oni traže pravdu za nekog od svojih, onda uvek zaborave na 14 žetelaca u Starom Gackom ili zaborave na decu ubijenu u Goraždevcu, kao što i mi neretko volimo da zaboravimo da ima takvih slučajeva i na našoj strani. Verujem da je to važno i da moramo da pokušavamo da gradimo poverenje za budućnost, a ne da jedni druge doživljavamo isključivo kao neprijatelje”, rekao je Vučić.

Kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio je da je postignut napredak u oblastima u kojima se do sada razgovaralo.

“Sve o čemu mi raspravljamo, pregovaramo i usaglasimo se jeste deo konačnog sporazuma o nomalizaciji odnosa i međusobnom priznanju i uvek će važiti načelo da se nećemo složiti oko bilo čega dok se ne složimo oko svih pitanja u okviru ovog sporazuma”, rekao je Hoti. 

Važno je što su oba lidera dolazeći sa sastanka u Vašingtonu potvrdila da pridaju najveću važnost evrointegracijama i nastavku dijaloga, rekao je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

“Srećan sam što mogu da vas obavestim da smo postigli potpuni napredak u oblastima o kojima smo razgovarali. Imali smo prvu razmenu mišljenja o pitanju imovine, finansijskih potraživanja i manjinskih zajednica, što će biti teme sledećeg sastanka”, rekao je Lajčak. 

Predsednik Vučić najavio je da će se učesnici dijaloga, nakon što se formira Vlada i Skupština počne rad u punom kapacitetu, obratiti narodnim poslanicima i izvestiti ih o rezultatima razgovora sa Prištinom u prethodnim mesecima.

Izvor: RTS

Comments