• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Imao sam dobar sastanak sa Lajčakom, sutra u Briselu i o ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, te istakao da veruje da će svi razgovori u Briselu dati rezultat, prenosi Tanjug.

“Pričali smo o svim važnim temama. Sutra se nastavlja zvanični dijalog, danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata”, rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da su u nastavku dijaloga, od sutra, tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

“Kako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je danas upoznao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa sporazumom iz Vašingtona, i rekao je da nema problem s tim da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

Vučić je kazao da Evropa vodi dijalog Beogarda i Prištine o svim političkim odnosima, i da smo mi to ranije prihvatili.

“Da li bih to prihvatio 2009? Ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini UN. Nalazimo se na evropskom putu”, podvukao je on.

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnsot upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li možemo da se dogovorimo.

Za nas je, kaže, značajan dolazak američke agencije za finansiranje (DFC), kao i uspostavljanje “mini Šengena”.

“Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, fitosanitarnim dokumentima, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi”, poručio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će sutra u Briselu na pregovorima Beograda i Prištine biti otvoreno pitanje Zajednice srpskih opština.

On je naveo da će pregovori u Briselu biti učestali i da neće biti nimalo laki, a da će jedna od glavnih tema u narednom periodu, koja će i sutra, očekuje, biti otvorena, biti Zajednica srpskih opština.

“Od 19. aprila 2013. godine ništa po pitanju ZSO ALbanci nisu uradili. Važno da vidimo kakve su im namere, šta misle i šta žele i da li razumeju da stvari koje su potpisane moraju da budu ispunjene”, rekao je Vučić.

“Mislim da smo dobre stvari postigli u Vašingtonu, mislim da ćemo sutra, jer smo mnogo radili na tome, postići dobre stvari u Briselu i nastaviti sa tim”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još