• Početna>
  • Vesti>

Udruženje: Nestali ostaju na margini sporazuma i dogovora Beograda i Prištine

Gotovo dvadeset dve godine članovi porodica nestalih i kidnapovanih skraja devedesetih na Kosovu i Metohiji, strpljivo i sa zebnjom čekaju vesti o njihovim najrođenijima. Danas se na listi nestalih nalaze imena još 1.643 osobe čija sudbina nije razjašnjena, od čega trećinu čine kosmetski Srbi. Nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, po ko zna koji put se porodicama kidnapovanih i nestalih na Kosmetu čini da se opet nalaze na početku.

Proces ekshumacija i identifikacija je skoro stao, pa je Udruženje porodica kosmetskih stradalnika nebrojeno puta molilo, tražilo, zahtevalo od UNMIK-a, KFOR-a, EULEKS-a, privremenih institucija na KiM i zvaničnika i institucija u Beogradu da ubrzaju proces razotkrivanja istine o nestalima. I u susretima sa njima, dobijali su obećanja „da će učiniti sve, kako bi se saznala istina o svim nestalima na Kosmetu”.

“Svi su se oni čitave dve decenije poigravali kako sa nestalima tako i sa nama – njihovim porodicama, jer se nestalima nisu bavili ni odgovorno, ni profesionalno. Kao razlog sve manjeg broja identifikovanih, uglavnom su navodili nedostatak informacija. Poslednjih meseci, u razgovorima delegacija Beograda i Prištine na različitim nivoima i na različitim mestima, učinilo nam se da nestala lica, i zvanično, postaju sfera njihovog interesovanja. Verujući njihovim izjavama, pomislili smo da će se, konačno, pitanje nestalih naći u vrhu prioriteta. Početkom jula je čak najavljena izrada nacrta končnog sporazuma o nestalim licima u okviru Briselskog sporazuma. Nakon potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj stabilizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Vašingtonu, gde se pitanje nestalih nalazi pri kraju ovog dokumenta, po ko zna koji put se porodicama kidnapovanih i nestalih na Kosmetu čini da su prevarene, da se opet nalaze na početku… jer, pitanje nestalih se kao uzgred pominje. Hoće li drugačije biti ovih dana u Briselu? Hteli bismo da verujemo da hoće. Nema nam druge nego da se i dalje nadamo da će pronaći kosti naših srodnika. Da će oni, koji dočekaju istinu, moći dostojno da ih sahrane. Da im se makar grobovi znaju…Do tada, agonija i beznađe članova porodica kidnapovanih i nestalih se nastavljaju”, navodi se u saopštenju Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Izvor: saopštenje

Comments

Pročitaj još