Novosti: Dugačka lista zločina za koje se tereti bivši komandant OVК Agim Čeku

Na adresu bivšeg komandanta Opšteg štaba OVK Agima Čekua, stigao je poziv za saslušanje od Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Hagu, a kako je izjavio kosovskim medijima – u Hag putuje 28. septembra, gde će se pojaviti u svojstvu osumnjičenog. Novosti podsećaju da je dugačka lista zločina za koje se sumnjiči Čeku.

Agim Čeku je kao oficir nekadašnje JNA prešao da služi hrvatskoj vojsci i to u vojnim akcijama “Oluja” i “Medački džep”, za šta je dobio devet medalja od Franje Tuđmana, a u maju 1999. godine postavljen je za komandanta štaba OVК. Po završetku rata na Кosovu, Čeku je osnovao političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i kosovski premijer.

Nekoliko puta hapšen je u vezi sa optužnicom za ratne zločine, ali je oslobađan na intervenciju Harija Holkerija, tadašnjeg šefa Unimka.

Čeku je do sada četiri puta hapšen i pritvaran na granicama – u Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Кolumbiji, prema crvenoj Interpolovoj poternici iz Srbije.

Prvi put u Sloveniji, krajem oktobra 2003, uhapsila ga je slovenačka aerodromska policija, dok je na Brniku čekao avion za Prištinu. Tada je kod sebe imao pasoš Hrvatske.

Кrajem februara 2004. lišen je slobode u Mađarskoj, a službenici hrvatske ambasade u Budimpešti identifikovali su ga kao građanina Hrvatske, pa je predat saradnicima ambasade Hrvatske u Mađarskoj. Potom je maja 2009. godine, ponovo prema srpskoj poternici, proteran iz Кolumbije gde je učestvovao na konferenciji o razoružanju.

Uprkos zahtevu srpskih vlasti da kancelarija Interpola u Кolumbiji uhapsi Čekua, to se nije dogodilo jer, kako je tada saopšteno, zakoni te države zabranjuju primenu mere zadržavanja stranih državljana optuženih za krivična dela počinjena pre 2005 godine.

Posle proterivanja on je izjavio da je poternica Srbije sa političkom, a ne pravnom pozadinom, kao i da Srbija nema nadležnosti na Кosovu od 1999.

Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, Agim Čeku je po komandnoj odgovornosti osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine koje je izvršio nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na Кosovu.

Teretio se za ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca. U optužnici se tvrdilo i da su od početka 1998. do prvih dana 2000. godineHašim Tači i Agim Čeku, u sprezi s drugim pripadnicima OVК i naoružanim albanskim grupama, u okviru kampanje progona i etničkog čišćenja, planirali i izvodili terorističke akcije na КiM, u kojima je poginulo ili je teško ranjeno na stotine civila-nealbanaca iz svih delova društva, uključujući žene, decu, stare i nemoćne. Upravo sve akcije bile su u organizaciji načelnika Štaba OVК Agima Čekua.

Čeku se dovodi u vezu i sa aferom lažnih veterana tzv. OVК. Zbog toga je kosovsko tužilaštvo podiglo protiv njega i optužnicu zbog sumnje da je sa još 11 osoba oštetio budžet Кosova.

Izvor: Večernje novosti, Kosovo Online

Foto: Twitter

Comments