• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Treba iskoristiti ekonomske pogodnosti iz sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić navodi za RTS da se Beograd izborio da se iz iz sporazuma ukloni “politički deo koji je neprihvatljiv” za Srbiju – odredbu o međusobnom priznanju. Ocenjuje da Srbija treba da iskoristi ekonomski deo sporazuma, ali nije siguran da će Priština ispoštovati svoj deo obaveza.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je srpska delegacija u Vašingtonu, na pregovorima sa Prištinom, otklonila iz sporazuma “politički deo koji je neprihvatljiv” za Srbiju, odredbu o međusobnom priznanju.

Bilo je pokušaja da se u taj ekonomski sporazum ugura pitanje statusa. Posle odbijanje naše delegacije taj deo je izbačen iz sporazuma i to je za nas jako bitno”, navodi Dačić.

Da je nakon jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova 2008. organizovan ovakav neki sastanak u Americi, kaže Dačić, verovatno bi u preambuli sporazuma stajalo da je status maltene rešen.

“Mi smo sada na ovom sastanku to odbili, a bez posledica da su prekinuti ti razgovori. Na neki način su se svi složili da će se o tome razgovarati u budućnosti”, navodi ministar.

Ocenjuje da sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa nisu rešeni svi problemi.

“Ovim nisu rešeni svi problemi, nama je ostalo pitanje statusa, mi sad ne pričamo o tome, ali biće vremena da se i o tome priča. Ekonomski je sve super, za nas je izvanredno što je do ovoga došlo, ali će za mesec dana ili dva meseca da budu novi pritisci”, navodi ministar.

Ističe da do trajnog rešenja ne može da se dođe bez dogovora.

“A tog dogovora nema dok Albanci ne pristanu na kompromis. Ako neko misli da je dogovor da se natera Srbija da prizna Kosovo, to nije realno. Tako da mi treba da iskoristimo vreme koje imamo za ove stvari kao što je ekonomija, ali ja nisam siguran da za tri meseca ponovo nešto neće iz Prištine da ispliva što će biti sporno bez obzira na sporazume. Oni su do sada sve sporazume prekršili, sve su slagali”, ocenjuje Dačić.

Ističe da Srbija ekonomski dobija nekoliko stvari, pre svega da se privremene institucije u Prištini uključe u mini-Šengen.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još