Sastanak u Beloj kući, Vučić razgovara sa Trampom

Predsednici SAD Donald Tramp i Srbije Aleksandar Vučić sastaju se u Beloj kući. Očekuje se potpisivanje ekonomskih sporazuma između Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti potpisaće dogovorene ekonomske sporazume u prisustvu Trampa. U dokumentu nema tačke o uzajamnom priznanju.

Predsednik Tramp će nakon toga održati sa njima kratak sastanak u Ovalnoj kancelariji.

Kada je reč o rasporedu za danas, predsednika Vučića očekuje i susret sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Ne zna se šta će biti teme razgovora, ali se očekuje da će Vučić pomenuti zaštitu crkvenih imanja na KiM i da će podsetiti Pompea da Priština već godinama nije sprovela u delo ono što je potpisala u Briselu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako javlja izveštač RTS-a iz Vašingtona, tokom noći se mnogo radilo i Bela kuća je saopštila da će predsednik Tramp u 11 sati po lokalnom vremenu (17 po srpskom) pozdraviti Hotija i Vučića i da će nakon toga prisustvovati potpisivanju ekonomskih sporazuma.

Predsednik Vučić je sinoć rekao novinarima da bi mogao da se očekuje dobar sporazum.

Posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući Vučić je rekao da je odbio tačku koja govori o međusobnom priznanjui da se ona više neće pojavljivati u dokumentima.

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je nakon sastanka da je postignut napredak u ekonomskim pitanjima.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je napore Beograda i Prištine i poručio da ekonomska normalizacija znači posao za mlade, nove investicije, stabilnu i jaku ekonomiju.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poziva kosovskog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje sporazum sa Beogradom u Beloj kući u kojem se pominje jezero Gazivode, tvrdeći da je taj ekonomski resurs na severu Kosova jedna od tačaka sporazuma.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još