• Početna>
  • Vesti>

GO Srpske napredne stranke pozdravlja potpisivanje sporazuma u Vašingtonu

Potpredsednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević, Milenko Jovanov, član prededništva Vladimir Orlić i internacionalni sekretar Jadranka Joksimović, uputili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pisma podrške, u kojima ohrabruju predsednika Vučića nakon završenih razgovora u Beloj kući.

Vučević: Ovo je istorijski dan za Srbiju

“Ovo je istorijski dan za Srbiju! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu je potpisao bilateralni sporazum sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o sveobuhvatnom planu za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine, novodi Miloš Vučević potpredsednik GO SNS.

On kaže i da je samo dan ranije delegacija nepriznate države Kosovo pokušala je da podmetne „kukavičje jaje“ pod tačkom 10. prve verzije sporazuma, “što je predsednik Vučić bezuslovno odbio”.

“Uradio je ono što je i obećao građanima Srbije, a na čemu se temelji njegova politika od koje nije ustuknuo od 2012. godine, iako je nebrojeno puta bio izložen brutalnim napadima i pritiscima da prihvati nametanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Još jednom je tome rekao – ne. I danas u Beloj kući predsednik Vučić nije prihvatio nijedno slovo koje se protivi našim nacionalim interesima”, kazao je Vučević, a navodi se u saopštenju informativne službe SNS koje je dostavljeno medijima.

Vučević navodi i da je Vučoć kao prvi predsednik Srbije koji se sastao sa jednim američkim predsednikom napravio veliki iskorak iz onoga što smo do sada imali u odnosima Beograda i Prištine i još veći ekonomski iskorak značajan ne samo za Srbe i Albance, već i za budućnost celog regiona.

“Pobedila je državnička mudrost, politička hrabrost i patriotizam najboljeg od nas, našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji je danas celom svetu pokazao kako se bori za budućnost svoga naroda i svoje zemlje”, naveo je Vučević.

Dodao je da je Srbija sporazumom koji je potpisala sa SAD pokazala da je konstruktivan partner, da je isključivo okrenuta očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvoju i budućnosti, uz očuvanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

“Ulaganje američkog kapitala i ubrzanje inicijative mini šengen koju je pokrenuo sam predsednik Vučić za stvaranje slobodnog protoka robe, ljudi, usluga i kapitala, a kojoj će pristupiti i Priština, kao i ubrzana izgradnja moderne infrastrukture, puteva i pruga, i brojne druge životne stavke u sporazumu na koji su zajednički stavili potpise dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Donald Tramp, garant su naše budućnosti”, naveo je Vučević i poručio još jednom da je ovo veliki dan za Srbiju, koja je ponosna na svog predsednika Aleksandra Vučića.

Joksimović: Vučić pokazao dosledno, odgovorno i dostojanstveno zastupanje interesa Srbije

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da je učešćem i držanjem čvrstog fokusa na važnim temama i interesima Srbije u očigledno teškim razgovorima u Vašingtonu predsednik Vučić pokazao dosledno, odgovorno i dostojanstveno zastupanje interesa Srbije na svakom mestu i u svakom formatu, koje je dovelo do izmenjenog sadržaja dokumenta i uvrstilo legitimne pozicije i interese Srbije.

“Visoko cenim napore predsednika Vučića i spremnost na dijalog i kompromise, ali i doslednu fokusiranost na vitalne teme za našu stranu. U pogledu inicijativa SAD koje tretiraju pitanja unapređenja ekonomskih instrumenata i mehanizama regionalne saradnje, ekonomske normalizacije i konkretnih privrednih mogućnosti, mislim da dogovor daje snažne instrumente za realizaciju projekata koji će povezivati privrede, infrastrukturu, ali pre svega ljude“, istakla je Joksimović.

Ona je dodala da je sporazum potpisan (parafiran) uz medijaciju i garanciju SAD i njenog predsednika, što naravno nosi značajnu dodatnu specifičnu težinu za implementaciju ekonomskog sporazuma. Takođe, kako je naglasila, značajno je za spoljnopolitičku dinamiku bilateralnih odnosa SAD i Srbije što je ipak na kraju dobar tekst bilateralnog sporazuma za nas postignut, i što će dati dodatne pozitivne aspekte naših odnosa sa SAD.

Joksimović navodi da “Briselski sporazum jeste osnova za politički dijalog Beograda i Prištine,  u kojem Beograd dosledno učestvuje i na tehničkom i političkom nivou, uz medijaciju i garanciju EU, ali ako ijedna relaksirajuća dodatna tema može da se otvori – a posebno ekonomska normalizacija koja je na korist svim građanima, posebno mladima, u takvim inicijativama svakako da je značajno učestvovati, i time predsednik Srbije, zastupajući naše interese, pokazuje doslednu opredeljenost za razgovor, kompromis, kao i za legitimno odgovorno i dostojanstveno prezentovanje i zastupanje naših legitimnih interesa po ovom višeslojno važnom pitanju“.

Orlić: Zahvaljujući Vučiću Srbija ispisuje nove stranice svoje istorije

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Orlić kaže da je zahvaljujući Aleksandru Vučiću danas Srbija ispisuje nove stranice svoje istorije.

“Do pre nekoliko godina usamljena i neshvaćena, bez pravih saveznika, ekonomski oborena na kolena i tragično zaostala za svetom, Srbija je uspela da preokrene situaciju na način koji naša generacija nije ni smatrala za moguć. Aleksandar Vučić vratio joj je samopouzdanje i ponos, pravo da odlučuje o svojoj sudbini i veštinu da za to pridobije partnerstvo najmoćnijih na svetu. Bukvalno koliko juče suočena sa zahtevom da potpiše „međusobno priznanje“ sa Prištinom, Srbija umesto toga razgovore u Vašingtonu završava sa dogovorenim sveobuhvatnim planom normalizacije ekonomskih odnosa – garancijom života za srpski narod na KiM, ali i sve druge građane Srbije. I to je direktna zasluga Aleksandra Vučića” ističe Orlić.

“Upravo on je, na prvom susretu jednog predsednika Srbije sa predsednikom SAD, dogovorio proširenje zone „mini – Šengena“, kojoj od danas pristupa i Priština, a iza čijeg koncepta jedinstvenog tržišta sada staje i autoritet SAD i njihov kapital. Za Srbiju i njenu ekonomiju ovo je rezultat od neprocenjivog značaja. On obezbeđuje dalje širenje zajedničkog tržišta u regionu, a upravo našoj državi obezbeđuje najviše novih poslova i najveći rast prihoda od izvoza. Ideju „mini – Šengena“ na regionalnom planu prvi je predložio upravo Aleksandar Vučić.” dodaje se u saopštenju.

“Principijeno i čvrsto, onako kako je odbio svaku mogućnost potpisivanja „međusobnog priznanja“, Aleksandar Vučić obezbedio je da Srbima na KiM i našem Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici budu konačno priznate diplome. Važno pitanje jednog od težih oblika diskriminacije naših sunarodnika time je rešeno. Ovo rešenje je dragoceno za njihovu perspektivu koliko i nova putna i železnička infrastruktura, koja je takođe dobila svoje mesto u potpisanom sporazumu. Na taj način obezbedili smo povezivanje svih krajeva u kojim žive Srbi, podigli kvalitet njihovog života na nivo kom do nedavno nismo smeli ni da se nadamo. I na svemu tome je insistirao lično Aleksandar Vučić.” stoji u saopštenju.

On dodaje i da je “obezbeđena dodatna pravna zaštita za našu crkvu i naše svetinje na KiM, a dogovorenim merama približili smo značajno našu državu mogućnosti bezviznog režima sa SAD. Snažni signali ohrabrenja poslati su na taj način investitorima iz celog sveta, uputili ih na Srbiju kao mesto stabilnosti u svakom smislu, mesto na kom se veliki projekti otvaraju šestom brzinom, a svačiji kapital je siguran. Nove investicije i nova radna mesta za naše ljude dobili su na taj način mlazni pogon. I da to ne bude sve: Beograd postaje regionalni centar u koji dolazi Američki razvojni fond. Još novih projekata i novih investitora, novi kapital i nova vrednost, svi zajedno za Srbiju znače dodatna nova radna mesta, rast ekonomije i životnog standarda. Oni znače, doslovno – budućnost za naš narod i našu državu.”

“A na pitanje koje već sada postavljaju svi u regionu: kako se stiže od uslovljavanja da se potpiše „obostrano priznanje“ do svih navedenih rezultata, i to u manje od dva dana, odgovor je jasan – tako što na čelu svog pregovaračkog tima imate Aleksandra Vučića. Srbija ga danas ima. I baš zato Srbija danas štiti svoje interese i čuva svoje dostojanstvo sa velikim uspehom, ali istovremeno i uspeva da se izbori za otvaranje novih perspektiva, i da obezbedi svom narodu ono na šta je čekao decenijama. Zahvaljujući upravo Aleksandru Vučiću, danas – Srbija pobeđuje. Ne bilo kakvim, već pobedama – za istoriju.” zaključuje Orlić.

Jovanov: Pitanje KiM odavno rešeno, odgovornom i ozbiljnom politikom predsednika Vučića

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da nakon niza godina, u kojima je pitanje Kosova i Metohije smatrano za odavno rešeno, odgovornom i ozbiljnom politikom predsednika Vučića, Srbija je ovo pitanje vratila na pregovarački sto i za tim stolom za sebe izborila povoljna rešenja.

“Ko je do danas uopšte mogao da poveruje da je moguće da delegacija Srbije vodi dijalog sa delegacijom Prištine, da se razgovori vode na inicijativu i na teritoriji SAD, a da Srbija dobije nešto povoljno? Međutim, to je nova realnost, jer je predsednik Aleksandar Vučić pokazao kredibilitet i ozbiljnost u razgovorima, odlično je procenio pozicije administracije predsednika Trampa, a zatim je u okviru datih okolnosti izvukao maksimum za Srbiju, hrabro i odvažno se suprotstavivši pokušajima da se od Srbije dobije međusobno priznanje sa Prištinom.” navodi Jovanov.

“Danas je potpisan bilateralni sporazum sa SAD donosi velike američke investicije na prostor Srbije, koje će na najdirektniji i najkonkretniji mogući način poboljšati kvalitet života i Srba i Albanaca i koje će, uveren sam, umnogome promeniti ekonomsku sliku siromašnih krajeva juga Srbije i Kosova i Metohije.” dodaje se.

“Čitava mreža auto-puteva, puteva i pruga, dramatično će promeniti uslove za investiranje i omogućiti lakši dolazak investitora zainteresovanih za podizanje fabrika, pogona i zapošljavanje ljudi. Takođe, vrlo je važno što se ovim sporazumom prištinska strana obavezala na poštovanje presuda koje se odnose na imovinu naše crkve, ali i na položaj SPC i njene imovina na Kosovu i Metohiji uopšte. Sve su ovo ozbiljni pomaci na bolje kako za državu Srbiju, tako i za srpski narod, posebno za naše ljude koji žive na prostoru Kosova i Metohije i koji danas mogu da kažu da je opravdano poverenje koje su uvek i u ogromnoj meri davali Aleksandru Vučiću.” ističe Jovanov.

Nažalost, ima ljudi koji su se nadali i najavljivali da će predsednik Vučić da uradi nešto na štetu Srbije, kako bi imali povod da opet pokušaju da se nemirima i nasiljem dočepaju vlasti. Nije tim ljudima stalo do Srbije, jer da jeste, ne bi tako željno očekivali da država doživi štetu, kako bi oni pokušali da ostvare korist. dodaje Jovanov.

“Njihove laži su se danas potpuno razvejale. Ništa se nije desilo na štetu Srbije, a predsednik Vučić je pokazao i dokazao da ume i zna da se izbori za interes države i naroda, da ume da promeni okolnosti koje su za Srbiju nepovoljne i da se u datom okviru izbori za Srbiju, čime je još jednom pokazao da je jedini adekvatan, ozbiljan i kredibilan sagovornik.
To danas vidi Srbija, to danas vidi svet i nema laži koja to može da promeni.” zaključuje se u saopštenju Jovanova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još