• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Sporazum dokaz uspeha spoljne politike Aleksandra Vučića

Ovaj sporazum je dokaz da smo uspeli da izgradimo odnos sa američkom stranom jer ranije su oni bili spremni da slušaju ali da nas ne čuju a to se sada promenilo i sada imamo sagovornika koji nas čuje, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Gostujući na TV Pink ona je ocenila da se u mnogim stvarima sa SAD i dalje ne slažemo ali nas kao sagovornici čuju.

“Zahvaljujući ogromnom trudu i iskrenosti Aleksandra Vučica Srbija sada ima potpuno drugačiji i imidž i zna se da smo pouzdan partner”, rekla je ona.

Dodala je da bi pre samo nekoliko godina kao naučna fantastika bila ocenjena situacija gde u Vašingtonu Srbija želi da potpiše sporazum a Priština ne.

Ona je izrazila nadu da ovaj sporazum otvara vrata još boljim odnosima sa SAD, i otkrila da je sa ambasadorom Grenelom razgovarala o još nekim stvarima.

Kao drugu “neverovatnu” stvari ona je ocenila situaciju u kojoj je srpska delegacija potpuno spremna, legitiman i jak sagovornik koji zna šta želi i može da utiče na krajnji ishod sporazuma.

“To je politika koja odslikava sve uspehe Aleksandra Vučića na međunarodnoj sceni i u međunarodnoj politici”, rekla je ona.

Dodala je da je sada delegacija Prištine bila ta koja kasni, međusobno se svađa i tamo su na ivici pada Vlade zbog takve situacije.

“To je nešto što bi pre desetak godina bila potpuno drugačija slika”, ocenila je Brnabić.

Sporazum dobra uvertira za razgovore u Briselu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine i ocenila da je to dobra uvertira za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i da sporazum na svaki način daje drugačiji signal u tim razgovorima.

Ona je na TV Pink rekla da su ovo bila dva istorijska dana, nikako dva laka dana, te da je bila u stalnom kontaktu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našom delegacijom u Vašingtonu.

“Presrećna sam što je sporazum potpisan. Ovo je istorijski dan. Ovo je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa čiji ćemo značaj tek u narednim godinama videti i prepoznati”, rekla je Brnabić na TV Pink.

Navela je da je naša delegacija na čelu sa Vučićem uradila orgoman posao, te da se vraća sa velikim rezultatom za građane Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i za čitav region.

Na pitanje da li će sporazum iz Vašingtona pomeriti sa mrtve tačke dijalog pod pokrovitljstvom EU u Briselu, Brnabić je rekla da je istina da je administracija u Vaasingtonu pokazala mmnogo veću efikasnost i kreativnost, jer je bila jako fokusirana na neke konkretne rezultate i projekte.

“Ovo je jako dobra uvertira pred sastanke u Briselu. Saglasna sam da se bez ovakve adminstracije u Vašingtonu i efikasnosti Ričarda Grenela ne bi došlo do povlačenja prištinskih taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ni obnavljanja pregovora u Briselu”, kaže Brnabić.

Bez obzira na, kako navodi, “rivalitet” Brisela i Vašingtona, dobro je da ipak rade zajedno.

Smatra da sve što se radi u Vašingtonu ubazava dijalog Beograda i Prištine, te da to ide na ruku EU.

“To za nas ne čini situaciju lakšom”, rekla je Brnabić i navela da se u ceo proces ulazi sa političkom hrabrošću i jednostvom, i da je u tom smislu važna deklaracija koju je juče uvojila Vlada Srbije kao podrška Vucicću i našoj delegaciji u Vašingtonu.

Ona je, povodom današnjeg susreta u Beloj kući, rekla da se videlo kakva je atmosfera bila u prištinskoj delegaciji, a kakva je bila podrška našoj delegaciji.

Napomenula je da je današnji događa u Beloj kući dobra uvertira za Brisel.

“Nadam se da će ovo dati novi tempo i u tim pregovorima i EU da budemo mnogo konkretniji. To je taj kompromis i kada razumete obe strane, to se videlo u Vašingtonu”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da, iako je prvi sporazum sa 10. tačkom juče bio neprihvatljiv, on je povučen i nije bilo ultimatuma.

“Šta će se dalje dešavati u Prištini, ne znam, ali je važno za naš legitimitet to naše jedinstvo koje imamo. Srbi na KiM imaju mnogo veću snagu ranije”, rekla je Brnabić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još