• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Inspekcija stopirala radove na izgradnji kanalizacione mreže

Inspekcijska služba opštine Gračanica, ponovo je stopirala radove, koji kompletnu kanalizacionu mrežu iz naselja Ajvalija usmeravaju kroz potok koji prolazi kroz Gračanicu, a koji se uliva u reku Gračanku.

Po nalogu Ministarstva za životnu sredinu u  kosovskoj vladi, novembra prošle godine počeli su radovi, na ovoj kanalizacionoj mreži, a nakon žalbe meštana i intervencije inspekcijske službe opštine Gračanica, ovi radovi su tada obustavljeni, ali su pre neki dan ponovo nastavljeni, što je izazvalo nezadovoljstvo i gnev žitelja ovog dela Gračanice.

Meštani ističu da je ugroženo ne samo osamdesetak srpskih kuća u tom delu Gračanice, već i čitava Gračanica, a da se  u tom delu oseća  nesnosan smrad, i da  ne mogu ni ispred kuće da sednu i izađu, niti im ko dolazi.

Oni napominju da  najveća opasnost preti i deci  u obdaništu, koje se nalazi upravo u ovom delu Gračanice.

Po rečima predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića, opštinska inspekcija ponovo je naložila ponovni prekid ovih radova, dok se ne nađe prihvatljivo rešenje za ovaj problem.

“Ja sam imao sastanak sa predstavnicima i meštanima tog dela Gračanice i došli smo do zajedničkog dogovora da radovi budu obustavljeni. Inspekcija je odmah izašla na teren i stopitala radove. Razgovaralo  sam i  sa predstavnicima ministarstva koje je pokrenulo taj projekat i upoznali ih da meštani nemaju ništa protiv da kanalizacija prođe tuda, ali da treba da se produži još nekih 600 metara i da se priključe i domaćinstva do kraja tog naselja, odnosno da se regularno priključenj sva domaćinstva u tom delu Gračanice, ali do dana današnjeg nismo dobili adekvatan odgovor za ovaj problem”, kaže Popović.

On ističe da je bilo nekih odgovora, da sada u toku  pandemije koronavirusa to ne može da se odradi, ali juče je sam investitor ponovo samoinicijativno nastavio radove, nakon čega je inspekcijska služba opštine Gračanica ponovo izašla na teren i stopirala radove.

Kako je najavljeno, u cilju pronalaženja rešenja za ovaj problem, Popović će sutra razgovarati sa ministrom za lokalnu samoupravu Goranom Rakićem.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još