• Početna>
  • Vesti>

Kurtijeva stranka zahteva savezništvo Albanaca na Balkanu

Najjača albanska stranka na Kosovu, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, smatra da treba da dođe do savezništva među Albancima u regionu, da se dogodi “faktorizacija Albanaca kako bi se uravnotežila Srbija”.

U reakciji nakon rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima su pobedu odnele stranke opozicije, iz pokreta ističu da će “nakon ujedinjenja prosrpskih opozicionih snaga u Crnoj Gori, radi formiranja nove vladajuće koalicije, međuetnički suživot u Crnoj Gori biti nemoguć”.

Iz pokreta Aljbina Kurtija poručuju da “Albanci treba da razmišljaju o novim orijentacijama”.

Jedna od njih bi bila “da Kosovo i Albanija naprave ekonomsku uniju, a ne da trče za Vučićem, za balkanski mini-šengen”.

Komentarišući političke prilike u regionu unazad nekoliko meseci, iz pokreta navode da su “tri četvrtine poslanika Skupštine Srbije u rukama Aleksandra Vučića” i tvrde da “Srbija nije demokratska država”, pošto su predsednik, premijer i predsednik parlamenta iz iste stranke.

“Nacionalna homogenizacija srpskog biračkog tela vrlo je slična onoj krajem osamdesetih. Ova homogenizacija autoritarnom snagom, religioznim duhom i ultrakonzervativnim sadržajem pretvara se u regionalnu hegemoniju. Ruska Federacija je za Srbe definisana kao njen satelit na Balkanu, pa je politička situacija više slična onoj uoči Prvog balkanskog rata, nego onoj posle Sanstefanskog mira”, tvrde iz Samoopredeljenja.

Iz te stranke poručuju da u EU ne smeju da se zavaravaju mirom i sigurnošću u Severnoj Makedoniji.

“Ne možemo da uđemo u 21. vek sa ovim našim slabim državama koje vode korumpirani političari. Oni ne uživaju autoritet i poverenje Albanaca, pa je bio beskoristan, ako ne i kontraproduktivan, njihov ponovljeni poziv da se u Crnoj Gori glasa za albansku koaliciju. Kosovo i Albanija treba da naprave ekonomsku uniju i objedine spoljnu i bezbednosnu politiku, a ne da trče za Vučićevim balkanskim mini-šengenom ili za priznavanje sa Zajednicom (srpskih opština)”, navodi se u reakciji Samoopredeljenja.

Iz te stranke insistiraju da je Albancima potreban balkanski savez “da bi se održao mir, ali ovog puta pred srpskom hegemonijom i ruskim imperijalizmom”.

“Mi Albanci smo u centru. Na jednoj strani imamo Hrvate, a na drugoj Bugare. Zajedno sa njima, ali i sa zvaničnim Sarajevom, Podgoricom i zvaničnim Skopljem, možda ćemo morati da stvorimo Alijansu 3+3, da održimo mir, pobedimo Evropu i ojačamo NATO, da ne zaboravimo prošli vek i da ne pravimo greške u ovom veku, bez inata prema drugima i radi sebe”, zaključuje Samoopredeljenje.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još