Gračanica: Obeležen Međunarodni dan nestalih

Polaganjem venaca ispred umetničke instalacije “Missing“ i izložbom fotografija iz knjige “Oteta istina“ u Gračanici je danas obeležen Međunarodni dan nestalih.

Na Kosovu se i dalje traga za 1.654 osobe, među kojima 562 nealbanaca.

Porodice nestalih ne gube nadu da će pravda biti zadovoljena.

Predstavnik Udruženja kidnapovanih i nestalih lica KiM za Gračanicu, Silvana Marinković, istakla je da se porodice nestalih neće predati, i da če nastaviti da tragaju za sudbinom svojih najbližih.

“Dva dana je mnogo tragati za članom svoje porodice, a ne 21 godinu. 21 godinu obeležavamo današnji dan, Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih. 21 godinu mi živimo sa tugom i bolom, 21 godina neizvesnosti. To je za sve nas najteže. Jako je teško kada gledaš da 21 godinu počinioci ovih zločina slobodno šetaju. Niko ništa nije uradio da se rasvetli sudbina nestalih. 21 godinu svakodnevno se obraćamo institucijama kako bi se pitanje nestalih rešilo. Nikada nisu bili zainteresovani da nam izađu u susret”, kazala je Marinkovićeva.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova, Milorad Trifunović, je pre 22 godine izgubio brata koji je nestao sa rudarima površinskog kopa Belaćevac.

“Mi smo slepi kod očiju, ne vidimo ništa. Mi 22 godine tragamo za nestalima, tragamo, ali se ne nadamo da ćemo ih naći, jer nadležne institucije koje su bile zadužene, ništa nisu učinile do sada. Mi danas na Kosovu ne smemo da pomenemo da je postojala `žuta kuća`, ko to sme da nam zabrani kada je dokazano da je postojala, i da je postojala trgovina ljudskim organima. A što se eshumacije tiče, niko ne čini ništa da bi se došlo do tih mesta, za koje smo rekli da postoje”, naveo je Trifunović.

“Istina je da se istina krije”, smatra Jasmina Živković, kojoj je otac nestao 28. septembra 1999. godine u Uroševcu.

“Nestao je u sred bela dana, nestao je posle dolaska Međunarodnih snaga, nestao je posle obećanja da će biti neko tu ko će štiti narod, civile. Nestao je u školi, nestao je pred stotinu svedoka, a i dan danas niko ne zna ništa. Istina je da se istina krije”, rekla je Živkovićeva.

Skup je organizovan od strane Udruženja kidnapovanih i nestalih lica Kosova i Metohije i Doma kulture “Gračanica”.

Fotografije iz knjige “Oteta istina” biće izložene u Galeriji Doma kulture do 1. septembra.

Jevtić: Istina i pravda su obaveza društva

Povodom Međunarodnog dana nestalih, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić poručuje da su “istina i pravda obaveza društva”.

“Međunarodni dan nestalih i ove godine obeležavamo činjenicom da još uvek nemamo odgovore na pitanje porodica na Kosovu o sudbini njihovih najmilijih. Istina i pravda je obaveza društva ukoliko želimo da ovo društvo ima bolju budućnost”, naveo je Jevtić.

Izvor RTV KiM

Comments

Pročitaj još