“Očekuju se teški razgovori u Vašingtonu. Fokus će biti na ekonomiji”

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku pred sastanak Beograda i Prištine koji je zakazan za 4. septembar u Vašingtonu kaže da je više puta rečeno da će fokus biti na ekonomiji, ali da će se, sigurno pokrenuti i politička pitanja.

Svi učesnici tog važnog sastanka u Vašingtonu kažu da će ekonomija biti u fokusu i da će ona biti u fokusu. U ekonomiji ima mnogo prostora za napredovanje, ekonomija čisti put pred politikom – rekla je Grubješić za Pink.

Mislim da će fokus biti na podršci inicijativi koja je lansirana još pre dve godine, a to je mali Šengen – stvaranje tog jedinstvenog prostora i da je tu šansa svoh privreda sa zapadnog Balkana da učestvuju i napreduju i da omoguće slobodan protog ljudi, roba, kapitala i usluga  – smatra ona.

Kako podseća, pred prethodni otkazani sastanak u Vašingtonu da je Grenel govorio i o stvaranju ekonomske zone nekog Šenžena po ugledu na kineski Šenžena.

To je nešto što će omogućiti relaksaciju političkih odnosa, relaksaciju tenzija koje postoje i što će utrti put kasnijim kompromisnim rešenjima na drugim poljima – ističe Grubješić, napominjući da se u Vašington sigurno ne ide samo zbog ekonomije, jer ne može da se isključi da će se pokrenuti politička pitanja, jer albanska strana gde god da ode poteže pitanje njihovog statusa.

Ocenjuje, da će teški razgovori biti, ali kako napominje ni jedan razgovor na tu temu nije lak.

Novinar “Politike” Aleksandar Apostolovski složio se sa Grubješić da će ekonomske teme da preovlađujuće napominjući da se čak govori i o nekim finansijskim inekcijama.

On smatra da je zbanični Beograd uvek bio aktivan, kao i da prištinska strana uvek minirra svaki vid razumnog dijaloga, podsećajući da ZSO još nije formirana.

Problem je što su prištinske vlasti blokirale svaki vid razumnog dijaloga i pokušaja da se pronađe bilo kakav kompromis. Sa druge strane zvanični Beograd je potpuno bio aktivan ni jednog trenutka nije minirao taj proces- ističe Apostolovski.

Izvor Pink.rs

Comments