• Početna>
  • Vesti>

Šarčević: Škole i fakulteti na KiM rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije

Srbija je kroz svoj obrazovni sistem najprisutnija u svojoj južnoj pokrajini, poručio je  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

I ako drugačija nego prethodnih godina, nastava će početi na vreme uz sve mere zaštite učenika.

“Deca na KiM rade po planu i program Ministarstva prosvete Republike Srbije i tamo su isti uslovi, kao bilo gde u Sbiji”, kaže ministar.

Ova školska godina izglredaće drugačije zbog epidemije korona virusa, kaže ministar prosvete Mladen Šarčevića, ali će se odvijati po programu koji je prilagođen novonastaloj zdravstvenoj situaciji.

“Sva deca od predškolskog, zaključno sa univerzitetom rade po nastavnim planovima i programima Republike Srbije. Mi imamo na KiM Školsku upravu, imamo Univerzitet, imamo naše ljude, rektora, dekane”, kaže Šarčević.

Svi otežani uslovi koji su postojali, sada olakšava elektronska komunikacija, kaže ministar.

“Naši ljudi koji tamo rade su u koordiciji sa Kancelarijom za KiM. Isto su kao i u Kraljevu, kao i u Somboru, i u Kosovskoj Mitrovici obezbeđena sredstva za zaštitu, maske. Svi dalji planovi za nastavu na daljinu su isti kao bilo gde”, poručuje ministar.

Šarčević kaže da će ovih dana imati sastanke sa rektorom Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravkom Vitoševićem, vezane za nastavak školske godine.

“Unapred je napravljena strategija, ako se promeni zdravstvena situacija, a Ministarstvo prosvete već ima iskustva u tome. Nastava na daljinu će se odvijati, kao što je to bilo i u prethodnom periodu, a neće biti problema ni sa ocenjivanjem”, poručuje Šarćević.

Cilj je da deca više vremena provedu u školi, a za tu opciju zainteresovana je većina roditelja.

“Nehumano je reći da sve na daljinu može doveka. To je nužno zlo, a mi ćemo ga smanjiti na minimum. Deca su bezbednija u školi, jer će imati maske. Nabavili smo i 10.000 vizira za decu koja imaju astmu”, kaže ministar.

On ističe da sve škole i fakulteti, uz preduzete  mere zaštite, kreću sa nastavom na vreme.

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još