Vučić: Moramo da živimo sa različitim aršinima i borimo se

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da građani Srbije moraju da žive sa različitim aršinima, jer, kako kaže, za Srbe pravde nema i zato za svoje interese moraju da se bore radom, javlja Tanjug.

Što se tiče predstojećeg sastanka u Beloj kući, kazao je da će, kako je informisan, tema razgovora biti ekonomska saradnja Beograda i Prištine.

„Ne isključujem mogućnost da se pojave neke druge teme vezano za odnos, ali niko nikada nije pomenuo bilo šta za BiH, niti bi bilo logično”, kazao je upitan da li bi se mogla BiH, odnosno paralela sa Republikom Srpskom, naći na dnevnom redu.

Na pitanje ako Kosovo ima pravo da donosi odluku o otpceljenju zašto na to pravo nema RS, Vučić je kazao da na to pitanje ne može da pruži odgovor ni on ni bilo ko drugi.

„Moramo da razumemo na veoma pragmatičan način sve ono što se zbiva u svetu. Da li je baš za sve kriv Milošević, ili Tadić i Koštunica 2008, i čime su izazvali da su se stvari tako dešavale. Uvek ste imali različite aršine”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da postoje neke zemlje koje se mešaju najotvorenije u unutrašnje stavri drugih i ponose na rušenje režima, a da je ne daj Bože to Srbijia uradila on bi bio označen kao diktator i cela zemlja žigosana.

„Moramo da razumemo da prvo manje kukamo, da dobro razumemo da se na pravdu ne pozivamo. Zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima”, podvukao je predsednik Srbije..

Borimo se, dodao je on, u gotovo nemogućim uslovima da bismo nešto u interesu Srbije uspeli da sačuvamo.

“Srbija mora da ima racionalni pristup. Nama je potreban mir da dalje napredujemo ekonomski. Molio sam i predstavnike RS da uvek i u svakom trenutku popustimo, ne odgovaraju na sve, a ako odgovaraju onda blago”, naglasio je Vučić.

Istakao je da ne može da sluša junačenje sa svih srpskih medija, gde svi Srbi, koga god da predstavljaju od njegove, do svake druge partije, kažu da bi sve na svetu sa lakoćom odbili i znaju da ništa ne valja.

„Pokažite mi kako to funkcionišete. Otiđite u Kačanik tri dana pa mi recite kako vam je bilo”, poručio je Vučić.

Rekao je da je pred Srbijom teška situacija, a da narod toga nije svestan.

“Nismo svesni teške političke situacije, dodao je, nismo razumeli da u ekomiji postižemo dobre rezultate. Ljudi u Srbiji, a ponekad i u Srpskoj ne razumeju šta se dogodilo 1999.Kada nam nešto ne odgovara mi se pravimo da ne razumemo šta je bilo 2008. Da li mislite da može bez posledica da prođe što se dogodilo 2010”, upitao je Vučić.

Kazao je da ko misli da je ista situacija sa Kosovom kao 1991., 1995.ili 1996., taj greši.

“Lažete sebe, mene, svakog od svojih. To mi nije bilo opredeljujući u odluci da na najzešći mogući način branim srpske interese na KiM, braneći nešto što su rešili našom kapitulacijiom. Ušli smo da se borimo i podižemo temu Kosova, i udeo Srbije i ulog Srbije u celoj priči za koju znamo da je u ćorsokaku”, naglasio je Vučić.

On je istakao da nije uplašen za svoje mesto, niti je ikada bio izdajnik, već se uvek borio srčano radom i energijom za interese srpskog naroda, zamolio građane da budu racionalni, realni i pametni i da ne očekuju da će neko u Americi, Francuskoj ili Nemačkoj promeniti mišljenje o KiM.

Rekao je da je laž da će da prizna nezavisnost Kosova, i da se uvek u najtežim trenucima vidi ko radi za srpske interese i ko radi protiv njih.

Predsednik Srbije je dodao i da a Srbi ne treba da kukaju, već da rade.

„Nismo bili cvećke, platili smo i plaćaćemo za to visoku cenu. Moramao da gledamo da radom sve postižemo. Oni koji u regionu misle da bi ratnom odštetom, umesto reformi, sve da reše, to tako ne ide. Zaboravite Srbi na ratne odštete i sve drugo. Jedino što moramo to je rad i napredak naše zemlje“, objasnio je on.

Kazao je da je zamerao mnogim našim liderima u prošlosti što nisu umeli da procenjuju međunarodno pravne političke odnose, koji su se bavili dodvoravanjem naroda, politikom koja iziskuje najmanje truda, ali je ta politika dovela do katastrofe.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments